Pistacjowo migdałowe ciasto ze śliwkami
Pistacje to jest ostatnio to co lubię najbardziej. Taka faza.
Dlatego dzisiaj, kiedy na targu są jeszcze śliwki, a ciasta ze śliwkami kocham bardzo powstało to oto ciasto.
Pisacje i mielone migdały trochę podnoszą koszt wykonania ciasta, ale myślę, że warto je zrobić mimo wszystko.
Ciasto pistacjowo migdałowe ze śliwkami powinno tez zadowolić osoby oraniczające spozycie glutenu, bo co prawda nie udało się uniknąć całkowicie dodatku mąki szennej, ale jest ona znacznie ograniczona.
Śliwki można zastąpić owocami, które akurat będa łatwo dostępne. Myślę, że świetnie będą pasowały tutaj maliny.
Jeżeli zdecydujecie się na użycie owoców mrożonych pamiętajcie, żeby kłaść je na ciasto bezpośrenio po wyjęciu z zamrażalki i od razu piec. Nie powinny zacząć się rozmrażać przed wstawieniem ciasta do piekarnika.
ciasto :
- 120 g łuskanych pistacji
- 120 g mielonych migdałów
- 90 g maki pszennej
- 160 g cukru
- 185 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- ok 1 kg śliwek
lukier :
- ¹/3 szkl cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
Do malakser włożyć pistacje i wsypać migdały. Zmiksować jak najdrobniej. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt i jajka oraz masło.
Zmiksować lub dokładnie wymieszać.
Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki.
Połowki śliwek układać na cieście skórką do dołu tak, żeby zachodziły na siebie.
Piec w 180ºC przez 50 minut.
Kiedy ciasto wystygnie przygotować lukier.
Cukier puder dokładnie wymieszać z wodą i polać nim ciasto.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.