Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej.

Praktycznie o niej zapomniałam, a kiedyś bardzo często gościła ona na stole w moim domu rodzinnym.

Ostatnio szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę.

W sklepie mój wzrok padł właśnie na kapustę pekińską i mnie olśniło. Nie będę kombinowała, czasami smak tkwi w prostocie! 

Pewnie wielu z was też robi taką albo podobną sałatke, ale może znajdzie się ktoś kto nigdy jej nie próbował, a myślę że warto ją zrobić.

To jest bardzo uniwersalna sałatka i ndaje się nie tylko do potraw z grilla. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, a po dołozeniu jajka, mięsa czy jakiś strączków może sokojnie być samodzielnym daniem.

  • 1 mała lub połowa dużej kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • koperek

sos :

  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu jabłkoweg
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku

sałatka z kapusty pekińskiej na griill

Kapustę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.

Ogórki pokroić w plastry, jeżeli mają twardą skórę trzeba je wcześnie obrać.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Koperek posiekać

Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, wlać olej i ocet, dodać musztardę.

Słoik zakręcić i wymieszać jego zawartość potrząsjąc nim.

Warzywa połączyć ze sobą. Dodać sos i wymieszać.

Jeżeli lubicie żeby warzywa były chrupiące dodajcie sos tuż przed podaniem.

Jeżeli uznacie że sosu jest dla was za dużo, nie musicie wlewać całości. Sos w zamknietym słoiku może stać w lodówce kilka tygodni.

sałatka z kapusty pekińskiej na griill

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *