Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej
8.1/10 - (18 votes)

Bardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej.

Praktycznie o niej zapomniałam, a kiedyś bardzo często gościła ona na stole w moim domu rodzinnym.

Ostatnio szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę.

W sklepie mój wzrok padł właśnie na kapustę pekińską i mnie olśniło. Nie będę kombinowała, czasami smak tkwi w prostocie! 

Pewnie wielu z was też robi taką albo podobną sałatke, ale może znajdzie się ktoś kto nigdy jej nie próbował, a myślę że warto ją zrobić.

To jest bardzo uniwersalna sałatka i ndaje się nie tylko do potraw z grilla. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, a po dołozeniu jajka, mięsa czy jakiś strączków może sokojnie być samodzielnym daniem.

  • 1 mała lub połowa dużej kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • koperek

sos :

  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu jabłkoweg
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku

sałatka z kapusty pekińskiej na griill

Kapustę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.

Ogórki pokroić w plastry, jeżeli mają twardą skórę trzeba je wcześnie obrać.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Koperek posiekać

Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, wlać olej i ocet, dodać musztardę.

Słoik zakręcić i wymieszać jego zawartość potrząsjąc nim.

Warzywa połączyć ze sobą. Dodać sos i wymieszać.

Jeżeli lubicie żeby warzywa były chrupiące dodajcie sos tuż przed podaniem.

Jeżeli uznacie że sosu jest dla was za dużo, nie musicie wlewać całości. Sos w zamknietym słoiku może stać w lodówce kilka tygodni.

sałatka z kapusty pekińskiej na griill

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here