Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej.
Praktycznie o niej zapomniałam, a kiedyś bardzo często gościła ona na stole w moim domu rodzinnym.
Ostatnio szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę.
W sklepie mój wzrok padł właśnie na kapustę pekińską i mnie olśniło. Nie będę kombinowała, czasami smak tkwi w prostocie!
Pewnie wielu z was też robi taką albo podobną sałatke, ale może znajdzie się ktoś kto nigdy jej nie próbował, a myślę że warto ją zrobić.
To jest bardzo uniwersalna sałatka i ndaje się nie tylko do potraw z grilla. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, a po dołozeniu jajka, mięsa czy jakiś strączków może sokojnie być samodzielnym daniem.
- 1 mała lub połowa dużej kapusty pekińskiej
- 3 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- koperek
sos :
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki octu jabłkoweg
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
Kapustę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
Ogórki pokroić w plastry, jeżeli mają twardą skórę trzeba je wcześnie obrać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Koperek posiekać
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, wlać olej i ocet, dodać musztardę.
Słoik zakręcić i wymieszać jego zawartość potrząsjąc nim.
Warzywa połączyć ze sobą. Dodać sos i wymieszać.
Jeżeli lubicie żeby warzywa były chrupiące dodajcie sos tuż przed podaniem.
Jeżeli uznacie że sosu jest dla was za dużo, nie musicie wlewać całości. Sos w zamknietym słoiku może stać w lodówce kilka tygodni.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.