Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie
Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Robi się właściwie sama, a potem równie szybko znika.
Tutaj też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie.
- paczka ciasta francuskiego
- ser gorgonzola lub inny pleśniowy
- gruszka
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
- olej
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała.
Ser pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na 18 prostokątów.
Olejem wysmarować formy do mufinek.
Kawałki ciasta włożyć do wgłębień.
Na cieście układać po kawałku sera, gruszki i orzechów.
Piec w 180ºC przez ok. 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Ale smakowitości;)
I takie proste :)
Idealne połączenie sera i gruszki!
Tak, to zdecydowanie dobrany duet :)
Gruszki, ser, ciasto i orzechy znakomite połączenie smaków. :)
Powszechnie znane, ale niezmiennie pyszne :)
Bardzo lubię ser pleśniowy, a to danie wygląda niezwykle apetycznie :)
Dziękuję, moim skromnym zdaniem też prezentuje się nieźle :)
Znam to połączenie i jest genialne:) Mogłabym jeść i jeść:)
Są wciągające :)
Super wygląda. Pyszna propozycja :-)
Dziękuję :)
Kolejna super propozycja :) Aż ślinka cieknie.
Miło to czytać :)