Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie

Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie
10/10 - (3 votes)

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Robi się właściwie sama, a potem równie szybko znika.

Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie.

  • paczka ciasta francuskiego
  • ser gorgonzola lub inny pleśniowy
  • gruszka
  • orzechy włoskie
  • sok z cytryny
  • olej

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała.

Ser pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na 18 prostokątów.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Olejem wysmarować formy do mufinek. Każdy kawałek ciasta włożyć w jedno wgłębienie. Na nich układać ser, gruszkę i orzechy.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Lekko ciepłe wyciągnąć z foremek i studzić na kratce.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



14 thoughts on “Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here