Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie

Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Robi się właściwie sama, a potem równie szybko znika.

Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie.

  • paczka ciasta francuskiego
  • ser gorgonzola lub inny pleśniowy
  • gruszka
  • orzechy włoskie
  • sok z cytryny
  • olej

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała.

Ser pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na 18 prostokątów.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Olejem wysmarować formy do mufinek. Każdy kawałek ciasta włożyć w jedno wgłębienie. Na nich układać ser, gruszkę i orzechy.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Lekko ciepłe wyciągnąć z foremek i studzić na kratce.

gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


14 thoughts on “Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here