Ser ricotta i papryka
Znowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie.
- ser ricotta
- cebula
- papryka
- sól
- pieprz
- olej
dodatkowo :
- ciasto francuskie
- pomidory
- natka pietruszki
Zaczniemy od zrobienia nadzienia
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia.
Warzywa wymieszać z serem, doprawić do smaku i farsz gotowy.
Pierwsza propozycja jest bardzo prosta i idealna na obecny pomidorowy sezon.
POMIDORY NADZIEWANE RICOTTĄ
Do tego dania najlepsze będą małe i jędrne pomidory.
Z każdego ściąć górę i wyjąć miąższ, najlepiej zrobić to łyżeczką. Włożyć nadzienie. Ozdobić natką i gotowe.
ŚLIMAKI NADZIEWANE RICOTTĄ
Rozłożyć płat ciasta francuskiego i na 2/ 3 szerokości położyć nadzienie. Zawinąć zaczynając od strony z nadzieniem.
Pokroić na 1,5 – 2 centymetrowe kawałki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec w 180ºC przez ok. 30 minut.
Jeżeli nie jecie mięso, do nadzienia na etapie smażenia warzyw można dodać pokrojony w kostkę chudy boczek.
Smacznego :)
Ale fajna propozycja. Super pomysł :-)
Dziękuję :)
Jestem na tak, moje smaki :)
I moje :)
Bardzo uniwersalne nadzienie :)
Pewnie można by znaleźć jeszcze kilka zastosowań :)