Sernik na orzechowym spodzie
Ten sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu.
To sernik z lekkim orzechowym twistem.
Bardzo polecam, zawsze szybko znika ze stołu.
spód :
- 200 g ciastek typu digestive
- 60 g masła
warstwa orzechowa :
- 150 ml syropu klonowego
- 80 g masła
- 1 łyżka ( 25 g ) brązowego cukru
- 2 jajka
- 1,5 szkl ( 200 g ) siekanych orzechów włoskich
masa serowa :
- 1 kg twarogu mielonego 3x lub sera z wiaderka
- niepełne 1,5 szkl ( 200 g ) cukru pudru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki ( 60 g ) mąki pszennej
Spód :
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka rozdrobnić,najlepiej w robocie.
Oba składniki wymieszać.
Blachę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Okruchy równomiernie rozłożyćna spodzie i docisnąć.
Masa orzechowa :
Masło, syrop klonowy i cukier podgrzać do rozpuszczenia Przestudzić.
Dodać orzechy i jajka. Wymieszać.
Przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piec w180 º C przez 20 minut
Masa serowa :
Masło rozpuścić i przestudzić.
Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami i mąką. Dodać masło i wymieszać tak, żeby wszystko się ze sobą połączyło, ale nie za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.
Przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.
Piec w 180° C przez ok godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Sernik wspaniały. Wystarczy zrobić wszystko jak w przepisie i wychodzi jak malowany.
Serniczek rozplywa się w ustach. Orzeszki super chrupią. jest przepysznie!
To ciasto jest obłędne w smaku. Moja rodzina zwariowała na jego punkcie. Ten sernik musi być na każdej imprezie bo wszyscy o niego pytają.
Wygląda wybornie :)