Sernik na orzechowym spodzie

Sernik na orzechowym spodzie

Ten sernik robię od wielu lat i sama nie wiem jak to się mogło stać, że do dzisiaj nie pojawił sie na blogu.

To sernik z lekkim orzechowym twistem.

Bardzo polecam, zawsze szybko znika ze stołu.

spód :

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 60 g masła

warstwa orzechowa :

  • 150 ml syropu klonowego
  • 80 g masła
  • 1 łyżka ( 25 g ) brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl ( 200 g ) siekanych orzechów włoskich

masa serowa :

  • 1 kg twarogu mielonego 3x lub sera z wiaderka
  • niepełne 1,5 szkl ( 200 g ) cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ( 60 g ) mąki pszennej

sernik z orzechowym spodem

Spód :

Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka rozdrobnić,najlepiej w robocie.

Oba składniki wymieszać.

Blachę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Okruchy równomiernie rozłożyćna spodzie i docisnąć.

Masa orzechowa :

Masło, syrop klonowy i cukier podgrzać do rozpuszczenia Przestudzić.

Dodać  orzechy i jajka. Wymieszać.

Przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Piec w180 º C przez 20 minut

sernik z orzechowym spodem

Masa serowa :

Masło rozpuścić i przestudzić.

Dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Tak, żeby wszystko się ze sobą połączyło, ale nie za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.

Przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.

Piec w 180 ª C przez ok godzinę.

sernik z orzechowym spodem

Smacznego :)

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


1 thought on “Sernik na orzechowym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.