Sernik pistacjowy
Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty…
W pierwszy dzień kalendarzowej wiosny zapraszam was na sernik pistacjowy.
Idealnie nadaje się na świętowanie tego radosnego dnia!
Świetnie też się sprawdzi na stole w nadchodzące święta oraz podczas wielu innych uroczystych i mniej uroczystych okazji.
Jeżeli będziecie kupowali pastę pistacjową zwróćcie uwagę na jej skład. Dobrze by było, żeby było tam 100% pistacji bez żadnych innych dodatków.
Do dekoracji sernika użyłam posiekanych pistacji i suszonych płatków kwiatków jadalnych.
Ja do serników preferuję ser trzykrotnie mielony, który można kupić w takich foliowych osłonkach, ale spokojnie możecie do upieczenia sernika pistacjowego użyć sera z wiaderka.
ciasto:
- 150 g maki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka ( 25 g ) kwaśnej śmietany
- szczypta soli
masa serowa :
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
- 200 g drobnego cukru
- 100 g białej czekolady
- 40 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 60 g śmietanki kremówki
- 150 g pasty pistacjowej
dodatkowo:
- pistacje do dekoracji
- masło do wysmarowania formy
Ciasto :
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło i posiekać je. Dołożyć żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto.
Możecie to zrobić ręcznie lub w malakserze.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować tortownicę o ∅22 lub 24 cm.
Spód wyłożyć papierem do pieczenia, tak żeby jego brzegi wystawały spod rantu tortownicy i nie zachodziły na boki.
Rant tortownicy wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę . Jeżeli ciasto będzie zachodziło lekko na brzeg możecie tak zostawić.
Formę ze spodem sernika wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC góra – dół i piec przez 20 minut.
Masa serowa :
W czasie kiedy spód się podpieka czas przygotować masę serową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ser utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać kolejno jajka i żółtka, śmietanę, mąkę, przestudzoną czekoladę i pastę pistacjową.
Formę z podpieczonym spodem wyjąć z piekarnika.
Zmniejszyć temperaturę do 150ºC.
Do formy przełożyć masę serową. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec przez 90 minut.
Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do przestygnięcia.
Sernik udekorować posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatków.
Przed podaniem dobrze by było, żeby sernik postał kilka godzin w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Dziekuje za szybką odpowiedz
Robię! Mam nadzieję, że mój też wyjdzie pysznie i tak pięknie!
Wyjdzie pyszni i może jeszcze piekniej.
A gdzie ta śmietana 36 bo nie wiem o co z nią chodzi
Trzeba ją dodać po jajkach i żółtkach do masy, już uzupełniłam, przepraszam za to przeoczenie.