Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy
10/10 - (3 votes)
Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty…
W pierwszy dzień kalendarzowej wiosny zapraszam was na sernik pistacjowy.
Idealnie nadaje się na świętowanie tego radosnego dnia!
Świetnie też się sprawdzi na stole w nadchodzące święta oraz podczas wielu innych uroczystych i mniej uroczystych okazji.
Jeżeli będziecie kupowali pastę pistacjową zwróćcie uwagę na jej skład. Dobrze by było, żeby było tam 100% pistacji bez żadnych innych dodatków.
Do dekoracji sernika użyłam posiekanych pistacji i suszonych płatków kwiatków jadalnych.
Ja do serników preferuję ser trzykrotnie mielony, który można kupić w takich foliowych osłonkach, ale spokojnie możecie do upieczenia sernika pistacjowego użyć sera z wiaderka.
ciasto:
  • 150 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ( 25 g ) kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
masa serowa :
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 150 g pasty pistacjowej 
dodatkowo:
  • pistacje do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy

sernik pistacjowy

Ciasto :
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło i posiekać je. Dołożyć żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto.
Możecie to zrobić ręcznie lub w malakserze.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować tortownicę o ∅22 lub 24 cm.
Spód wyłożyć papierem do pieczenia, tak żeby jego brzegi wystawały spod rantu tortownicy i nie zachodziły na boki.
Rant tortownicy wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę . Jeżeli ciasto będzie zachodziło lekko na brzeg możecie tak zostawić.
Formę ze spodem sernika wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC góra – dół i piec przez 20 minut.
sernik pistacjowy
Masa serowa :
W czasie kiedy spód się podpieka czas przygotować masę serową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ser utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać kolejno jajka i żółtka, śmietanę, mąkę, przestudzoną czekoladę i pastę pistacjową.
Formę z podpieczonym spodem wyjąć z piekarnika.
Zmniejszyć temperaturę do 150ºC.
Do formy przełożyć masę serową. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec przez 90 minut.
Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do przestygnięcia.
Sernik udekorować posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatków.
Przed podaniem dobrze by było, żeby sernik postał kilka godzin w lodówce, ale nie jest to konieczne.
sernik pistacjowy

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



5 thoughts on “Sernik pistacjowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here