Ziemniaki pieczone z boczkiem
Dzisiaj pogoda zmienna, raz świeci słońce, raz leje deszcz. Dzisiaj proponuję danie bardzo proste, ale smaczne, łatwe w wykonani u chyba dość efektowne.
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- tymianek
- sól
Podane proporcje są przykładowe i można je oczywiście zmieniać wg własnego gustu. Myślę, że to danie świetnie by się też sprawdziło w wersji wegetariańskiej, gdzie boczek z powodzeniem można zastąpić pieczarkami lub innymi grzybami.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć z boczkiem na łyżce oleju, do zeszklenia.
Ziemniaki obrać. Każdego z osobna pociąć w talarki, zachowując jego kształt.
Masło rozpuścić i wymieszać z 2 łyżkami oleju.
Naczynie do pieczenia posmarować lekko tłuszczem. Ułożyć w nim ziemniaki. Posmarować obficie masłem z olejem. Posypać solą i tymiankiem. Na górę wyłożyć boczek z cebulą.
Piec w 180ºC w zależności od wielkości ziemniaków 1 – 1, 5 godziny.
Smacznego :)
ps.
Kochani, przepraszam za jakość zdjęć, ale z powodu remontu wyszło,jak wyszło. Zastanawiałam się czy powinnam to publikować, ale danie wyszło pyszne, a zdjęcia przy następnym razie postaram się zrobić lepsze.
bardzo lubię takie ziemniaczki
Ależ pychoty! :D
Bardzo lubię taką prostą kuchnię :) Do tego podałabym szklankę maślanki i byłby obiad jak się patrzy :)
Prawda :)
Tak przyrządzone ziemniaczki muszą być pyszne :)
Spróbuj, bo warto :)
mmmm mam na nie ochote :)
Rób, bo warto :)
Oj zjadłabym takie ziemniaczki na obiadek :-) mniam :-)
Pyszne!
POlecam się na takie smakołyki…
Dzisiaj w szkole wzbudziły sporą sensację :)
Kiedyś ziemniaki okraszano warzywami dziś mamy ten luksus, że możemy dodać sobie boczuś. :) Znakomita i do tego maślanka. :)
Albo kefirek :)
Idealne danie na kapryśną majową aurę ;) pycha !!
Tak, na obecną pogodę idealne :)