Chlebek pełnoziarnisty z papryką i innymi rzeczami
Kolejna propozycja śniadaniowa. Chleb to podstawa, natomiast dodatki mogą być dokładnie takie jakie nam przyjdą do głowy. Dobry sposób na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce. U mnie w dwóch odsłonach. Wegetariańskiej i z małym dodatkiem mięsa.
chleb :
- 500 g mąki pszennej razowej
- 1,5 szkl ( 325 ml ) wody
- 100 g zakwasu żytniego
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
dodatki I :
- cebula
- papryka
- ser feta
- olej do smażenia
dodatki II :
- fasolka po bretońsku
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dokładnie. Jeśli nie macie w domu zakwasu, to chleb wyjdzie i bez niego, jeśli ciasto będzie za gęste można dodać trochę wody. Jeśli natomiast macie mocny zakwas, to drożdże też nie są konieczne.
Przykryć i odstawić na 12 – 14 godzin.
Cebulę i paprykę oczyścić i pokroić dosyć drobno. Przesmażyć na oleju, wystudzić, można lekko posolić.
Ser pokroić w kostkę.
Po tym czasie podzielić ciasto na pół. Każdą część rozpłaszczyć na wysypanym mąką blacie,
Nadzienie rozłożyć na cieście, zakleić.
Przenieść chleby łączeniem do dołu na blachę, u mnie wyłożoną papierem.
Ponieważ to było nasze śniadanie, nie czekałam na ponowne wyrastanie, wstawiłam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 210 stopni i zostawić na 45 minut.
Studzić na kratce.
U mnie był krojony na ciepło, stąd może nie za ładne zdjęcia przekroju.
Smacznego :)