Chlebek pełnoziarnisty z papryką i innymi rzeczami

Chlebek pełnoziarnisty z papryką i innymi rzeczami
8.6/10 - (5 votes)

Kolejna propozycja śniadaniowa. Chleb to podstawa, natomiast dodatki mogą być dokładnie takie jakie nam przyjdą do głowy. Dobry sposób na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce. U mnie w dwóch odsłonach. Wegetariańskiej i z małym dodatkiem mięsa.

chleb :

  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 szkl ( 325 ml ) wody
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli

dodatki I :

  • cebula
  • papryka
  • ser feta
  • olej do smażenia

dodatki II :

  • fasolka po bretońsku

razowy chleb z dodatkami

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dokładnie. Jeśli nie macie w domu zakwasu, to chleb wyjdzie i bez niego, jeśli ciasto będzie za gęste można dodać trochę wody. Jeśli natomiast macie mocny zakwas, to drożdże też nie są konieczne.

razowy chleb z dodatkami

Przykryć i odstawić na 12 – 14 godzin.

Cebulę i paprykę oczyścić i pokroić dosyć drobno. Przesmażyć na oleju, wystudzić, można lekko posolić.

Ser pokroić w kostkę.

razowy chleb z dodatkami

Po tym czasie podzielić ciasto na pół. Każdą część rozpłaszczyć na wysypanym mąką blacie,

Nadzienie rozłożyć na cieście, zakleić.

Przenieść chleby łączeniem do dołu na blachę, u mnie wyłożoną papierem.

razowy chleb z dodatkami

Ponieważ to było nasze śniadanie, nie czekałam na ponowne wyrastanie, wstawiłam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 210 stopni i zostawić na 45 minut.

Studzić na kratce.

razowy chleb z dodatkami

U mnie był krojony na ciepło, stąd może nie za ładne zdjęcia przekroju.

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here