Ciasteczka ziarenka kawy

Lubicie kawę? Jeżeli tak, to na pewno przypadną wam do gustu te ciasteczka.
Ciastka nie tylko maja smak kawy, ale i kształtem przypominają ziarenka kawy.
Gotowe ciasteczka można maczać w rozpuszczonej czekoladzie, zanurzając je w niej do połowy.
Ciasteczka ziarenka kawy to zeszłoroczny numer jeden w ciasteczkowym rankingu mojego syna.
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki mleka
- 1 szklanka ( 160 g ) mąki tortowej
- 2 łyżki ( 12 g ) kakao w proszku
- 3 łyżki ( 45 g ) maki ziemniaczanej
- 80 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 1 żółtko jaja
- 90 g cukru pudru

Kawę rozpuścić w mleku.
Wymieszać ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać żółtko i dalej ucierać.
Wlać kawę z mlekiem i kontynuować ucieranie.
Dodać suche składniki.
Wymieszać i zagnieść.
Ciasto uformować w wałek i pokroić na kawałki ok. 8 g każdy.
Formować owalny kształt przypominający ziarenko kawy.
W każdym ciasteczku wykałaczką lub tępą strona noża zrobić wgłębienia.
Ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić przez godzinę w lodówce.
Piec w 170ºC przez 12 – 14 minut.
Studzić na kratce.
Po wystudzeniu można maczać je w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Z tej porcji ciasta wychodzi około 40 ciasteczek.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
