Ciasteczka z orzechami ziemnymi
Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi są idealnymi ciasteczkami do puszki.
Można je upiec w wolnej chwili.
Schować, szczelnie przykryć i cieszyć się ich smakiem kiedy przyjdzie ochota lub odwiedzą nas goście.
Do ciasta można dodać orzechy ziemne solone, albo jeśli nie lubicie połączenia słodkiego ze słonym to dodajcie te pieczone bez soli.
- 1 szkl ( 160 g ) maki pszennej
- ½ szkl płatków owsianych
- ½ szkl mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- ½ szkl cukru
- 1 szkl solonych orzeszków ziemnych
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Dodac jajko i mieszać aż się połączy.
Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze.
Do rozdrobnionych płatków dodać makę pszeną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodawac porcjami do masy maślanej cały czas mieszając.
Wsypać orzechy i wymieszac do połączenia.
Łyżeczką nabierać porcje ciasta i formować kule.
Układań na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Lekko rozpłaszczać.
Piec w 180ºC przez 12 – 15 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.