Zdrowe batoniki owsiano – marchewkowe

Zdrowe batoniki owsiano – marchewkowe
9.6/10 - (5 votes)

Jeżeli myślicie, że zdrowo znaczy niesmacznie, to nawet nie wiecie jak bardzo się mylicie.

Koniecznie musicie spróbować tych batonów owsianych.

Płatki owsiane z dodatkiem marchewki, bananów i bakali i przypraw to przepis na sukces.

Z całą pewnością zaspokoją wasz apetyt na słodkości, a jednocześnie pozwolą uniknąć wyrzutów sumienia, że przecież batoniki to samo zło.

  • 2 szkl płatków owsianych
  • 0,5 szkl wiórków kokosowych
  • 1 szkl tartej marchewki
  • 2 banany
  • 5 łyżek ( 50 ml ) oleju
  • 7 łyżek ( 120 g ) syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek ( 50 ml ) mleka
  • 0,5 szkl rodzynek
  • 0,5 szkl migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki imbiru

bezglutenowe, owsiane, marchewkowe batoniki z bakaliami

Wiórki kokosowe podzielić na pół.

Do dużej miski wlać olej, mleko i syrop klonowy.

Banany rozgnieść. Wymieszać ze startą marcherką. Dodać masło orzechowe i wszystko ze sobą połączyć.

Mieszankę z bananmi dodać do płynów i wymieszać.

Płatki owsiane wymieszać z połową wiórków kokosowych, rodzynkami, migdałami, cynamonem i imbirem.

Wsypać do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać.

Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę owsianą przełożyć do formy i rozłożyć ją równomiernie.

Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Piec w 180 º C przez 35 minut.

Po ostudzeniu kroić ciasto w paski.

bezglutenowe, owsiane, marchewkowe batoniki z bakaliami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



13 thoughts on “Zdrowe batoniki owsiano – marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here