Ciastka owsiane z masłem orzechowym – bezglutenowe

Dawno nie było na blogu ciasteczek. Dzisiaj więc to nadrabiam. Nie dość że są smaczne, to jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Pomysł zaczerpnięty z tej strony. Szybko się je robi, a potem szybko znikają.
- 1 szkl ( 250 g ) masła orzechowego*
- 2 łyżki ( 80 g ) miodu
- 4 łyżki ( 80 g ) brązowego cukru
- 0,5 szkl i 2 łyżki ( 80 g ) płatków owsianych bezglutenowych z odpowiednim certyfikatem
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki drażetek czekoladowych lub 50 g drobno pokrojonej czekolady
W misce wymieszać masło orzechowe, miód i cukier. Dodać płatki owsiane, sodę i ekstrakt waniliowy. Jajko rozbić i dodać do mieszaniny. Dosypać drażetki czekoladowe ( można je zastąpić innymi drażetkami lub bakaliami ).
Formować kulki wielkości orzechów włoskich.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyc każde ciastko widelcem.
Piec w 180ºC przez 10 – 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie, więcuważajcieprzekładając je na kratke do studzenia.
*moje masło orzechowe było z kawałkami orzechów, stąd w ciasteczkach dodatkowo pojawiają się chrupiące niespodzianki. Polecam wypróbowania ciastek w dwóch wersjach ( z dodatkiem masła gładkiego i z kawałkami orzechów ), obie są pyszne.
Pod wpływem komentarza Magdy muszę dopisać, że na masło orzechowe trzeba uważać bo może mieć w składzie dodatek zawierający gluten. Masło orzechowe można zrobić samemu, a to da nam pewność, że nie ma w nim żadnych zbędnych i niebezpiecznych dodatków.
Smacznego :)
Schrupałabym, idealne do kawy :)
o tak, do kawy też idealne :)
Mmm, pyszności :)
U nas ciasteczka owsiane zawsze rozchodzą się błyskawicznie :)
U nas tez szybko znikają :)
Super przepis, mam wszystkie składniki, domowego masło orzechowe, więc chętnie zrobię!
Cieszy mnie to bardzo, mam nadzieję, że będzą smakowały:)
jadłabym z mlekiem, czując jak przyjemnie chrupią;)
O tak, mleko doskonale do nich pauje :)
Pyszotki.
Dziękuję :)
Domowe ciasteczka są najlepsze!
Tak jest, domowe ciasteczka to jest to :)
Zdjęcia tak piękne, że żal jeść!
Jak mi miło, dziękuję bardzo :)
Ujmę to tak, jak jest masło orzechowe biorę w ciemno :)
To tak jak ja, masło orzechowe rządzi :)
Do popołudniowej niedzielnej kawki by mi się przydały ;)
Częstuj się :)
Świetne te ciasteczka :-)
Prawda? :)
Tylko masło orzechowe nie z orzeszków ziemnych jeśli mają być bezglutenowe :) i płatki owsiane certyfikowane :)
Zaznaczyłam , że płatki owsiane powinny być bezglutenowe, a co za tym idzie oczywiście powinny być certyfikowane, ale może faktycznie powinnam wyszczególnić to też w skłądnikach, zaraz poprawię :) A masło z orzeszków ziemnych wydaje mi się, że może być bezglutenowe.Jeśli jest obawa co do tego kupnego zawsze można zrobić swoje. W temacie diety bezglutenowej stawiam pierwsze kroki i wdzięczna będę za uwagi i pomoc, więc bardzo dziękuję za komentarz :)