Ciastka owsiane z masłem orzechowym – bezglutenowe
Dawno nie było na blogu ciasteczek.
Dzisiaj więc to nadrabiam.
Zapraszam na owsiane ciastka z masłem orzechowym.
Nie dość że są smaczne, to jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
Pomysł zaczerpnięty z tej strony.
Szybko się je robi, a potem szybko znikają.
- 1 szkl ( 250 g ) masła orzechowego*
- 2 łyżki ( 80 g ) miodu
- 4 łyżki ( 80 g ) brązowego cukru
- 0,5 szkl i 2 łyżki ( 80 g ) płatków owsianych bezglutenowych z odpowiednim certyfikatem
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki drażetek czekoladowych lub 50 g drobno pokrojonej czekolady
W misce wymieszać masło orzechowe, miód i cukier.
Dodać płatki owsiane, sodę i ekstrakt waniliowy.
Jajko rozbić i dodać do mieszaniny.
Dosypać drażetki czekoladowe ( można je zastąpić innymi drażetkami lub bakaliami ).
Formować kulki wielkości orzechów włoskich.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstep.
Lekko spłaszczyc każde ciastko widelcem.
Piec w 180ºC przez 10 – 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie. Muszą zostać 10 minut na blaszce.
Po tym czasie ostrożnie mozna przenieść je na kratke i zostawić do wystygnięcia.
Moje masło orzechowe było z kawałkami orzechów, stąd w ciasteczkach dodatkowo pojawiają się chrupiące niespodzianki.
Polecam wypróbowania ciastek w dwóch wersjach ( z dodatkiem masła gładkiego i z kawałkami orzechów ), obie są pyszne.
Pod wpływem komentarza Magdy muszę dopisać, że na masło orzechowe trzeba uważać bo może mieć w składzie dodatek zawierający gluten. Masło orzechowe można zrobić samemu, a to da nam pewność, że nie ma w nim żadnych zbędnych i niebezpiecznych dodatków.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Schrupałabym, idealne do kawy :)
o tak, do kawy też idealne :)
Mmm, pyszności :)
U nas ciasteczka owsiane zawsze rozchodzą się błyskawicznie :)
U nas tez szybko znikają :)
Super przepis, mam wszystkie składniki, domowego masło orzechowe, więc chętnie zrobię!
Cieszy mnie to bardzo, mam nadzieję, że będzą smakowały:)
jadłabym z mlekiem, czując jak przyjemnie chrupią;)
O tak, mleko doskonale do nich pauje :)
Pyszotki.
Dziękuję :)
Domowe ciasteczka są najlepsze!
Tak jest, domowe ciasteczka to jest to :)
Zdjęcia tak piękne, że żal jeść!
Jak mi miło, dziękuję bardzo :)
Ujmę to tak, jak jest masło orzechowe biorę w ciemno :)
To tak jak ja, masło orzechowe rządzi :)
Do popołudniowej niedzielnej kawki by mi się przydały ;)
Częstuj się :)
Świetne te ciasteczka :-)
Prawda? :)
Tylko masło orzechowe nie z orzeszków ziemnych jeśli mają być bezglutenowe :) i płatki owsiane certyfikowane :)
Zaznaczyłam , że płatki owsiane powinny być bezglutenowe, a co za tym idzie oczywiście powinny być certyfikowane, ale może faktycznie powinnam wyszczególnić to też w skłądnikach, zaraz poprawię :) A masło z orzeszków ziemnych wydaje mi się, że może być bezglutenowe.Jeśli jest obawa co do tego kupnego zawsze można zrobić swoje. W temacie diety bezglutenowej stawiam pierwsze kroki i wdzięczna będę za uwagi i pomoc, więc bardzo dziękuję za komentarz :)