Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną
Lubicie ciasteczka?
Taka puszka z ciastkami może czasami poprawić humor, pomóc ugościć niespodziewanych gości lub po prostu być smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty.
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 225 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,5 szkl orzechów włoskich
- 0,5 szkl suszonej żurawiny
Orzechy posiekać.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części.
Z każdej uformować wałek i schłodzić przez ok. godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto kroić w plastry.
Piec w 180ºC przez 12 – 15 minut. Chłodzić na kratce.
Ciasteczka można przechowywać w puszce przez kilka tygodni.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Oj lubię takie ciasteczka i to bardzo :)) Na poprawę humoru nie ma nic lepszego :)
Ale pyszności :) Szczęśliwego Nowego Roku :)
Elu , szczęśliwego Nowego Roku :)
Uwielbiam domowe ciastka. Te sklepowe już totalnie mi nie podchodzą. Twoje wyglądają wyśmienicie!
wspaniałe ciacha :)
Mniam! Wyglądają pysznie z tymi orzechami i żurawiną :)
Ja w tym roku upiekłam sporo ciasteczek, w tym moje ulubione owsiane z białą czekoladą, żurawiną i orzechami włoskimi. Uwielbiam to połączenie składników:)
wyglądają pysznie :)
Muszą być przepyszne!
Robiłam kiedyś podobne, pyszności:)
Super ciacha, bardzo lubię piec ciasteczka a potem je podjadać z herbatą lub kawką :-)