Kasza jaglana z pieczonymi truskawkami
Bardzo prosty i smaczny pomysł na śniadanie. Można je zjeść w domu i zabrać dopracy czy szkoły.
Przygotowane dzień wcześniej nie traci na smaku, a do tego ma super moc.
Z podanych proporcji wychodzą dwie mniejsze lub jedna naprawdę duża porcja.
- 0,5 szkl kaszy jaglanej
- 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- truskawki
Truskawki umyć, obrać i w zależności od wielkości zostawić całe lub przekroić na pół.
Ułożyć w naczniu do pieczenia i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 º C.
Kaszę jaglaną dwukrotnie zalać szklanką wrządku i za każdym razem odcedzić.
Przesypać do garnaka, zalać szklanką zimnej wody i ugotować. Ja kiedy woda jest już prawie wchłonięta, zdejmuję garnek z ognia, przykrywam i pozwalam kaszy dojść. Zawsze wychodzi sypka.
W naczyniu układamy kasze, jogurt miód i na wierzch kładziemy truskawki, razem z sokiem który powstał przy pieczeniu.
Jeżeli upiekliście za dużo owoców, przełóżcie je do słoika i wstawcie do lodówki. Możecie je wykorzystaćjako dodatek np. do makaronu czy ryżu, płatków owsianych, albo lodów.
Danie smaczne jest i na zimno i na ciepło, więc sami wybierzcie waszą ulubioną wersje.
Smacznego :)
Ależ cudowanie podane :D
Świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy! Zamierzam wypróbować, bo ostatnio królują wrapy i przyda się odmiana!
Pyszne i pożywne, na dodatek na wynos :) fajny pomysł :) pozdrawiam
Wyśmienity deserek! Zjadłabym taki ze smakiem :)
Wyglada pysznie :)
Jak fajnie podana :>
Świetny pomysł na jaglankę!
Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym z wielką chęcią :)