Pudding ryżowy
Czasami dobrze jest zacząć dzień od czegoś słodkiego. I właśnie dzisiaj na słodko zaczął się mój dzień.
Słodki ( chociaż nie za bardzo ) ryż z owocami, u mnie nawet z lekkim syropem owocowym, ale to już tylko kwestia tego co akurat jest pod ręką. Podane proporcje nadają się raczej na rodzinne śniadanie, wychodzą jakieś 4 całkiem spore porcje :)
- 1 szkl ryżu
- 6 szkl mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 czubata łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
dodatkowo:
- ulubione owoce lub syrop owocowy
Ponieważ pod ręką miała akurat ryż basmati, to właśnie on wylądował w garnku, i można tu użyć właściwie każdego ryżu, najlepszy jednak będzie arborio lub inny krótko ziarnisty.
W przepisach często jest napisane, aby ryż włożyć do wrzątku na 5 minut i po tym czasie odcedzić i to z całą pewnością jest właściwa metoda, ale ponieważ ja chciałam nakarmić rodzinę jak najszybciej to ryż zalałam od razu mlekiem ( można użyć napoju roślinnego ), dodałam ekstrakt, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam do znacznego wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zostało już niewiele płynu odstawiłam z płyty, zamieszałam, dodałam szczyptę soli i cukier.
Jeść można na ciepło i na zimno. U nas z lekkim malinowym syropem. Polecam tez w wersji z jabłkami, zrobionymi tak jak do tej owsianki.
Smacznego :)
Pyszna propozycja :)
Ja się skuszę też na basmati, to po prostu mój ulubiony ;)
Dorota, mój też ulubiony, dlatego był pod ręką :)
Wspaniały pudding :)
Zjadłabym ze smakiem.
:)
Smak dzieciństwa, cóż może być piękniejszego :)
Czasami warto wrócic do smaków dzieciństwa :)
Desery ryżowe to zdecydowanie moje smaki :)
Też lubię :)
Wspaniałe i pyszne śniadanie :-)
Prawda? :)
ryż na mleku kiedyś często gotowała nam mama, chętnie powrócę do tego smaku;)
ja to pamiętam z wakcji i stołówkowych śniadań, taki ryż na mleku, ale to tez miłe wspomnienie :)
Aż mi się zachciało na śniadanie:)
Lena, nam też właśnie się zachciało :)
uwielbiam gotowany ryż.. <3 nie znam nic lepszego, jeszcze np z cynamonem i śliwkami ;D
u mnie w domu idzie bardzo dużo ryżu, i właśnie się zastanawiam dlaczego tak rzadko go robię.
Ale pyszności, uwielbiam taki ryż na słodko!
Widzę, że trochę nas jest :)
Musi być bardzo smaczne, bo wygląda rewelacyjnie!