Śliwki karmelizowane

Śliwki karmelizowane
9.8/10 - (6 votes)

Właściwie to nawet nie wiem czy można nazwać to przepisem.

Dzisiaj pomysł na przygotowanie śliwek, które potem możemy dodać do wielu potraw.

Do czego byście je wykorzystali? Owsianka ?  Pudding z chia czy może z tapioki? Lody? A może inaczej?

Nie podaję dokładnej ilości cukru, bo to ile należy jej dodać zależy od waszego gustu i od słodkości śliwek, a z tą jak wiecie bywa bardzo różnie.

  • ok 1 kg śliwek ( u mnie węgierki )
  • cukier

Karmelizowane śliwki

Śliwki przepołowić i wypestkować.

Ułożyć w naczyniu do pieczenia warstwami.

Każdą z warstw posypać cukrem.

Cukier można wymieszać z cynamonem, ale nie jest to konieczne.

Jeżeli śliwki są słodkie można je upiec bez cukru. Ja często tak robię.

Piec w 180ºC przez 25 – 30 minut.

Karmelizowane śliwki

Można je wykorzystać od razu, dodając ciepłe do ulubionego dania, lub zimne.

Po przełożeniu do słoika można je przechowywać w lodówce kilka dni.

Karmelizowane śliwki

Smacznego !

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



19 thoughts on “Śliwki karmelizowane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here