Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem

Te paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was.
Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie.
Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach.
Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam.
ciasto :
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szkl ( 240 g ) gęstej śmietany
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz :
- 600 g ugotowanego mięsa
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
dodatkowo :
- jajko rozbełtane z lyżką mleka
- sezam
Zaczynamy od przygotowania farszu:
Cebule obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju.
Kapustę ugotować i odcedzić.
Kiedy wszystko wystygnie, zmielić razem maszynką do mielenia. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Teraz ciasto:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Dodać żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosypać mąkę, cukier i sól. Wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o krótszym boku ok.10 cm.
Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku kłaść farsz, tak żeby utworzył wałek. Owinąć farsz ciastem.
Powstałe w ten sposób wałki kroić pod kątem jak kopytka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 180 º C przez ok. 30 minut do zrumienienia.
Z podanej porcji w zależności od wielkości wychodzi 40 – 50 pasztecików.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Robiłam z tego przepisu paszteciki z pieczarkami. Bardzo dobre wyszły. Przepis dodany do ulubionych.
Idealne na imprezę. Właśnie szukałam czegoś co można szybko zrobić i będzie smaczne.
Coś dla mnie xd
Na święta wręcz idealne :D
paszteciki wyglądają pięknie. Podobne do tych, które robiła moja mama. Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam paszteciki :) Do barszczu idealne :)