Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem

Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem

Te paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was.

Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie.

Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach.

Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam.

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl ( 240 g ) gęstej śmietany
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

farsz :

  • 600 g ugotowanego mięsa
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

dodatkowo :

  • jajko rozbełtane z  lyżką mleka
  • sezam

Krucho - drożdżowe paszteciki z mięsem i kiszoną kapustą

Zaczynamy od przygotowania farszu:

Cebule obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju.

Kapustę ugotować i odcedzić.

Kiedy wszystko wystygnie, zmielić razem maszynką do mielenia. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Teraz ciasto:

Masło rozpuścić i przestudzić.

Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Dodać żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosypać mąkę, cukier i sól. Wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o krótszym boku ok.10 cm.

Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku kłaść farsz, tak żeby utworzył wałek. Owinąć farsz ciastem.

Powstałe w ten sposób wałki kroić pod kątem jak kopytka.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.

Piec w 180 º C przez ok. 30 minut do zrumienienia.

Z podanej porcji w zależności od wielkości wychodzi 40 – 50 pasztecików.

Krucho - drożdżowe paszteciki z mięsem i kiszoną kapustą Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


5 thoughts on “Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.