Kasza manna trochę inaczej
Słodkie śniadanie?
A może jednak deser?
Wybór należy do was.
Bez wątpienia warto spróbować właśnie tak przygotowanej kaszy mannej , nie będziecie żałowali.
Kasza manna z bitą śmietana i zmiksowanymi owocami jest przepyszna!
Tutaj jest z brzoskwiniami z puszki, ale możecie próbować robić ją z dowolnymi owocami. Też będzie pysznie.
- 1 l mleko
- 6 łyżek ( 120 g ) kaszy mannej
- 4 łyżki ( 50 g ) cukru
- 400 g śmietany kremówki
- puszka brzoskiwiń
Odlac pół szklanki mleka i wymieszać z kaszą manną.
Reszte mleka podgrzać, wlać kaszę wymieszaną z mlekiem i gotować, ciągle mieszająć, aż do zgęstnienia.
Przykryć najlepiej folia spożywczą tak, żeby dotykała góry kaszy, co zapobiegnie wysychaniu i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dosypać cukier.
Zmniejszyć obroty i dodawać porcjami wystudziną kaszę manną, do połączenia.
Bezoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować.
Jeżeli będą za gęste można dodać trochę odcedzonego wcześniej syropu.
W pucharki układać warstwami kaszę i owoce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Super pomysł. Deserek prezentuje się pysznie :-)
Wychodzi bardzo smaczny :)
A ja to cudo zrobiłam nie jako deser tylko pyszne, inne niż zwykle śniadanko. Tym razem z mango, ale na sobotę planuję z malinkami. Polecam!