Mini hot dogi

Miałam odbierać córkę z koleżankami po zajęciach. Chciałam szybko nakarmić,mieć pewność, że zjedzą i że będą zadowolone. Padło więc na hot dogi. Żeby było bardziej poręcznie doszła forma mini. Jako dodatek świetnie spisał się nieodłączny towarzysz hot dogów ketchup.
ciasto :
- 500 g mąki
- 220 ml maślanki
- 1 duże jajko
- 15 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo :
- parówki lub kiełbaski
- ew. jajko lub białko do smarowania
W robocie kuchennym lub ręcznie zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ja użyłam malutkich parówek z szynki i kiełbasek wiedeńskich. Te drugi dzieliłam na 3 części.
Odrywać po kawałku ciasta i owijać nim kiełbaski. Nie jest to trudne, bo ciasto jest elastyczne i idealnie się do formowania nadaje.
Ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcie.
Z tej porcji ciasta wychodzi dość sporo hot dogów i u mnie potrzebne były dwie blachy.
Jeśli chcecie, żeby bułeczki ładnie błyszczały można je posmarować rozbełtanym jajkiem lub białkiem przed pieczenie,
Piec w 180ºC przez 25 – 30 minut.
Smacznego :)