Pęczakowe risotto z marynowaną fetą

Pęczakowe risotto z marynowaną fetą

Bardzo sycące, pełne aromatów i smaków danie.

Przepis pochodzi ze wspominanej już przeze mnie książki ” Jerozolima”, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

Książkę zupełnie bezinteresownie polecam, jest pełna inspiracji i sama chętnie do niej będę zaglądam.

Przepis podaję z wprowadzonymi przeze mnie zmianami.

Ser feta można zastąpić twarogiem.

  • 200 g kaszy pęczak
  • 90 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 3 małe łodygi selera naciowego
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 paski skórki z cytryny
  • 0,25 łyżeczki płatków chili
  • puszka ( 400 g ) pomidorów krojonych
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 300 g fety lub jak u mnie twarogu
  • 1 łyżka listków
  • sól
  • świeżego oregano

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Sitko odstawić, żeby woda mogła dobrze odcieknąć.

Na dużej patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oliwy.

Włożyć na nią pokrojony w kostkę seler naciowy, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Smażyć do miękkości na małym ogniu przez około 5 minut.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Na patelnię do przesmażonych warzyw dodać pęczak, tymianek, paprykę pokrojoną w kostkę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, pasate i 0,5 łyżeczki soli.

Wszystko wymieszać.

Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 45 minut, często mieszając, żeby nic nie przywarło.

W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a płyn całkowicie wchłonięty.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Marynowana feta:

Kminek uprażyć na suchej patelni i lekko zmiażdżyć w moździerzu, tak aby część ziaren pozostała cała.

Ser pokroić w kostkę, dodać do niego kminek i pozostałą oliwę, posolić, wymieszać i odstawić.

Kiedy kasza jest już gotowa trzeba doprawić ją do smaku solą.

Podzielić na 4 porcje.

Do każdej porcji dodać marynowaną fetę.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


13 thoughts on “Pęczakowe risotto z marynowaną fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *