Pęczakowe risotto z marynowaną fetą

Pęczakowe risotto z marynowaną fetą
9.7/10 - (10 votes)

Bardzo sycące, pełne aromatów i smaków danie.

Przepis pochodzi ze wspominanej już przeze mnie książki ” Jerozolima”, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

Książkę zupełnie bezinteresownie polecam, jest pełna inspiracji i sama chętnie do niej będę zaglądam.

Przepis podaję z wprowadzonymi przeze mnie zmianami.

Ser feta można zastąpić twarogiem.

  • 200 g kaszy pęczak
  • 90 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 3 małe łodygi selera naciowego
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 paski skórki z cytryny
  • 0,25 łyżeczki płatków chili
  • puszka ( 400 g ) pomidorów krojonych
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 300 g fety lub jak u mnie twarogu
  • 1 łyżka listków
  • sól
  • świeżego oregano

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Sitko odstawić, żeby woda mogła dobrze odcieknąć.

Na dużej patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oliwy.

Włożyć na nią pokrojony w kostkę seler naciowy, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Smażyć do miękkości na małym ogniu przez około 5 minut.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Na patelnię do przesmażonych warzyw dodać pęczak, tymianek, paprykę pokrojoną w kostkę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, pasate i 0,5 łyżeczki soli.

Wszystko wymieszać.

Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 45 minut, często mieszając, żeby nic nie przywarło.

W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a płyn całkowicie wchłonięty.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Marynowana feta:

Kminek uprażyć na suchej patelni i lekko zmiażdżyć w moździerzu, tak aby część ziaren pozostała cała.

Ser pokroić w kostkę, dodać do niego kminek i pozostałą oliwę, posolić, wymieszać i odstawić.

Kiedy kasza jest już gotowa trzeba doprawić ją do smaku solą.

Podzielić na 4 porcje.

Do każdej porcji dodać marynowaną fetę.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



14 thoughts on “Pęczakowe risotto z marynowaną fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here