Różowe jajka

Różowe jajka
9.1/10 - (16 votes)

Święta, święta i po świętach…

Dużo jedliście pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne pozostałości.

Dzisiaj bardzo prosty przepis.

Różówe jajka można zrobić z jajek kurzych albo przepiórczych.

Od tego na jak długo zostawicie jajka w zalewie będzie zależał efekt końcowy. Zależy to też oczywiście od ich wielkości.

Już po kilku godzinach jajko zacznie się zabarwiać, ale po przekrojeniu tylko zewnętrzna część białka będzie zabarwiona. Im dłużej będzie w zalewie tym większa część jajka będzie różówa. Po 3 dniach białko jest całkowicie różowe.

Jajka na zdjęciach leżały w zakwasie 5 dni i już zaczęły się zabarwiać żółtka.

Jeżeli użyjecie koncentratu kolor będzie ciemniejszy.

  • jajka ugotowane na twardo
  • koncentrat lub zakwas z buraków

dodatkowo :

  • majonez
  • rzeżucha lub kiełki

 

różowe jajka

Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać koncentratem lub zakwasem z burakó, zakręcić i odstawić d lodówki.  U mnie stały tak 12 godzin. Efekt taki jak na zdjęciach.

Jajka podawać z rzeżuchą lub kiełkami i majonezem

Spróbujecie je zrobić, bo nie dość że wyglądają ładnie, to smakują zaskakująco dobrze.

 

różowe jajka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



13 thoughts on “Różowe jajka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here