Różowe jajka
Święta, święta i po świętach…
Dużo jedliście pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne pozostałości.
Dzisiaj bardzo prosty przepis.
Różówe jajka można zrobić z jajek kurzych albo przepiórczych.
Od tego na jak długo zostawicie jajka w zalewie będzie zależał efekt końcowy. Zależy to też oczywiście od ich wielkości.
Już po kilku godzinach jajko zacznie się zabarwiać, ale po przekrojeniu tylko zewnętrzna część białka będzie zabarwiona. Im dłużej będzie w zalewie tym większa część jajka będzie różówa. Po 3 dniach białko jest całkowicie różowe.
Jajka na zdjęciach leżały w zakwasie 5 dni i już zaczęły się zabarwiać żółtka.
Jeżeli użyjecie koncentratu kolor będzie ciemniejszy.
- jajka ugotowane na twardo
- koncentrat lub zakwas z buraków
dodatkowo :
- majonez
- rzeżucha lub kiełki
Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać koncentratem lub zakwasem z burakó, zakręcić i odstawić d lodówki. U mnie stały tak 12 godzin. Efekt taki jak na zdjęciach.
Jajka podawać z rzeżuchą lub kiełkami i majonezem
Spróbujecie je zrobić, bo nie dość że wyglądają ładnie, to smakują zaskakująco dobrze.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
nie potrafie tylu pieknych rzeczy czy warto sie uczyc jak wiem i umieram swiadomie z rakiem.czarownica to moj pierwszy wpis nawet on tez nie taki jak cala ja. przepraszam nie przeszkadzam i tak nie potrafie tak czrowac a na marzenia juz zbyt pozno.
nie potrafie tylu pieknych rzeczy czy warto sie uczyc jak wiem i umieram swiadomie z rakiem.czarownica
Boskie są te jajka!
Fajne ;)
Dopiero w sobotę wieczorem zrobiłam :)
Jakie ładne! Że też nie mogłaś przed świętami ich tu wrzucić… :-P
Skusiłabym się na takie jajeczka:)
ja się skusiłam :)
MAJONEZ KONIECZNIE DOMOWEJ ROBOTY I RZEŻUCHA DO TAKICH JAJEK!
A u nas nic nie zostało, bo wybylismy z domu na swieta.
Poazdrawiam Cię poswaitecznie!
U nas zostało niestety, chociaż co roku staram się, żeby tak nie było :(
Majonez domowy i rzeżucha najlepsze! Również serdecznie pozdrawiam.
Super jajeczka :) Kolorowo i zdrowo.
Bardzo ładnie się prezentują na stole :)