Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Takie jajka robiła moja mama.

Ja robię je nie często, ale to tylko z lenistwa.

Dzisiaj po raz kolejny stwierdziłam, że właściwie nie wiem dlaczego tak jest, bo trochę pracy z nimi co prawda jest, ale bez przesady bywają bardziej pracochłonne dania.

Oficjalnie więc oznajmiam nie takie jajka faszerowane w skorupkach straszne jak się wydaje.

A efekt jest naprawdę wart zachodu. Ja lubię te jajka bardzo.

  • 10 jajek
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • bułka tarta
  • masło

jajka faszerowane

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.

Każde jajko razem ze skorupką przeciąć na pół. Bardzo ważne jest żeby używać do tego ostrego noża. Lekko uderzyc w skorupkę i jajko powinno się rozciąć bez problemu.

Za pomocą łyżki wyjąć jajka ze skorupek.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć grube łodygi. Co do ilości wszystko zależy od waszych upodobań. Do jajek ze zdjęć dodałam cały „zimowy” pęczek.

jajka faszerowane

Jajka razem z natką zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Do jajek dodać musztardę i posolić. Dokładnie wymieszać.

Masą napełnić skorupki.

Jajka kłaść masą na bułce tartej, lekko docisnąć żeby dobrze pokryła jajko.

Obsmażyć na maśle z obu stron, inaczej nie zagrzeją się dobrze.

jajka faszerowane

Smacznego.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

ALE JAJA!

 

 

9/10 - (3 votes)


13 thoughts on “Jajka faszerowane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here