Pasztet z jajek

Pasztet z jajek

Pasztety robi się teraz ze wszystkiego i muszę przyznać, że bardzo podoba ten trend.

Od kiedy pasztet to nie tylko mięso, powstały tony przepisów na pasztety prawie ze wszystkiego.

I u mnie na blogu jest tego trochę, bo nie ma co ukrywać, pasztet nie wymaga jakiejś wprawy kulinarnej, a efekt może być na prawdę super.

Dzisiaj zapraszam was na skromniutki, wiosenny pasztet z jajek.

Niech was nie zmyli jego pozorna prostota.

Moim zdaniem jest bardzo elegancki i z pewnościa bez trudu stawi czoła innym wyrafinowanym potrawom na waszym stole.

  • 10 -12 jajek na twardo
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka musztardy rosyjskiej albo sarebskiej
  • sól

dodatkowo :

  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do wysmarowania formy

pasztet z jajek

Cebulę obrać i pokroić, bez znaczenia jak to zrobicie.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim cebule na złoty kolor. Przestudzić.

Jajka obrać.

Natkę pozbawić grubych łodyk.

W maszynce do mielenia zmielić jajka, cebulę i natkę.

Do masy jajecznej dodać musztardę, surowe jajko i doprawić solą.

Formę 16 x 12 cm wysmarować olejem lub masłem.

Masę włożyć do formy, wyrównać.

Piec w 180ºC przez 30 minut.

Po wystygnięciu wyjąć z formy.

pasztet z jajek

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

5/5 - (1 vote)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.