Szparagi, feta i suszone pomidory
Rozpoczynam sezon na szparagi!
Pierwsze w tym sezonie szparagi będą podane w formie sałatki.
Proste i pyszne. Polecam.
- pęczek szparag
- gruby plaster ser feta
- kilka suszonych pomidorów
- garść orzechów włoskich
- sos ze zredukowany octem balsamicznym
Zagotować wodę w dużym garnku.
Od szparagów odłamać końcówki.
Szparagi wrzucić do do wrzątku.
W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu.
Kiedy woda w garnku zacznie ponownie się gotować, szparagi przełożyć do przygotowanego naczynia z lodem.
Przygotowane w ten sposób warzywa ( blanszowane i zahartowane ) zachowają swoją sprężystość.
Orzechy lekko połamać i podsmażyć na suchej patelni.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Szparagi ułożyć na talerzu. Posypać pokrojonymi pomidorami, pokruszonym serem i orzechami.
Całość polać sosem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
na blogach sezon szparagowy już się rozpoczał;) skusiłabym się na tak sałatkę, skomponowana bardzo smacznie!
Pojawiły się szparagi, więc nie sposób nie rozpocząć sezonu :)
Pyszne zestawienie :)
Uwielbiam szparagi, z feta sa pyszne!
Ale już sa polskie?
Te które kupowałam były podobno włoskie. Po dzisiejszej wizycie na targu, gdzie były ogórki małosolne, botwinka, młoda kapusta, to ja już nic nie wiem :(
Oj, jakie to musi byc pyszne razem połaczone :)
Wyszło faktycznie pysznie, chociaż dzieciaki powiedziały, że wolą bez sosu :)