Chlebek nadziewany
Dwa w jednym. Do środka można równie dobrze wsadzić same warzywa, czy warzywa z dodatkiem ryby. Słodkie nadzienia też będzie pasowało.
ciasto chlebowe :
- 2 czubate szklanki ( 350 g ) mąki
- pół kubka mleka ( 150 ml ) mleka
- 15 g drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek ( 60 g ) oleju
- 1 łyżeczka ( 5 g ) cukru
- 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
nadzienie :
- mięso pieczone lub gotowane ( u mnie pulled pork )
- 2 ogórki kiszone
- pół małej papryki
- musztarda
Ciasto zagnieść. Ponieważ były pytania, o to co znaczy zagnieść, w moim przypadku oznacza to wsadzenie wszystkich składników do misy robota i pozwolenie mu na dokładne zagniecenie ciasta. Oczywiście można to zrobić ręcznie. Nie przygotowuję żadnego zaczynu. A drożdże używane przeze mnie są świeże chyba, że wyraźnie zaznaczę, że jest inaczej.
Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rozciągnąć na prostokąt. Posmarować musztardą. Rozłożyć mięso, na to położyć ogórek pokrojony na plastry oraz paski papryki. Zawinąć jak roladę i zostawić do wyrośnięcia.
Piec w 210ºC przez 30 minut.
Smacznego :)
Czy drożdże w kostce czy sypkie?
Świeże, czyli w kostce :)
Tak, to będzie pyszne, idealne na jutrzejszą kolację. Mam nadzieję, że mi wyjdzie tak cudownie jak Tobie.