Babka keksowa

Babka keksowa

Pieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić.

Keks to takie ciasto, które albo sie kocha, abo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy.

Keks to jedno z moich ulubionych ciast. A od kiedy znalazam przepis na taki który jest moim keksem idealnym to już w ogóle.

Zatem dzisiaj zapraszam was na babkę keksową z dodatkiem mielonych migdałów, kryjącą w sobie mnóstwo bakalii.

  • 2 szkl + 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,25 szkl mielonych migdałów
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl kwaśnej smietany
  • 300 g bakalii
  • 70 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1 łyżka mąki
  • masło
  • posiekane migdały

babka keksowa

Bakalie ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli i 100 g mieszanki : kawałki suszonych bananów, żurawiny i kokosa) zalać sokiem z cytryny i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać.

Dosypać migdały i mieszając dodawać pojedynczo jajka.

Mąkę ( 2 szklanki ) przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy.

babka keksowa

Do bakalii dodać łyżkę mąki i dodać do ciasta. Całość wymieszać.

Formę do babki wysmarować masłem. wysypać posiekanymi migdałami ( mogą być płatki migdałowe ). Napełnić ją ciastem.

Piec w 180 º C przez godzinę.

babka keksowa

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


19 thoughts on “Babka keksowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.