Babka keksowa

Pieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić.
Keks to takie ciasto, które albo sie kocha, abo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy.
Keks to jedno z moich ulubionych ciast. A od kiedy znalazam przepis na taki który jest moim keksem idealnym to już w ogóle.
Zatem dzisiaj zapraszam was na babkę keksową z dodatkiem mielonych migdałów, kryjącą w sobie mnóstwo bakalii.
- 2 szkl + 1 łyżka mąki pszennej
- 0,25 szkl mielonych migdałów
- 0,5 szkl cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 0,5 szkl kwaśnej smietany
- 300 g bakalii
- 70 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- 1 łyżka mąki
- masło
- posiekane migdały
Bakalie ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli i 100 g mieszanki : kawałki suszonych bananów, żurawiny i kokosa) zalać sokiem z cytryny i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać.
Dosypać migdały i mieszając dodawać pojedynczo jajka.
Mąkę ( 2 szklanki ) przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy.
Do bakalii dodać łyżkę mąki i dodać do ciasta. Całość wymieszać.
Formę do babki wysmarować masłem. wysypać posiekanymi migdałami ( mogą być płatki migdałowe ). Napełnić ją ciastem.
Piec w 180 º C przez godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Z tak dużą ilością bakalii to ta babka smakuje pysznie :)
Wspaniała babka.. takiej z przyjemnością bym spróbowała.
nie odmówiłabym , oj nie..
Ja w sumie babkę piekę tylko na Wielkanoc. W sumie nie wiem dlaczego…
Taki miks :) Ja eksperymentuję z babkami i uważam, że Twoja wygląda pięknie. Zjadłabym kawał :)
Najeżona bakaliami :)) Pysznie wygląda.
Super!
uwielbiam keksowe wypieki. Tylko nie mogą być suche…
Pysznie wygląda z tymi bakaliami! :)
Ładniutka :D
Uwielbiam keksy a ten wygląda przepysznie i kusząco :)
U mnie najczęściej są drożdżowe z kakao. Taka keksowa także jest na pewno pyszna!
Drożdżowe też bardzo lubię!
Babeczka wygląda bardzo apetycznie. Lubię dodatek mielonych migdałów w ciastach :)
Też lubię dodatek migdałów w wypiekach :)
Idealna, a te migdały muszą dawać niesamowity smak :)
Świetny pomysł :) I za mną 'chodzi” babka z bakaliami :) pozdrawiam
Małgosiu, ja bardzo lubię bakalie, więc baba z nimi była kwestią czasu :)
Przepyszna babeczka. Wygląda niezwykle smakowicie :)
Pyszna babeczka bo z bakaliami :) pozdrawiam :)