Babka piaskowa

Babka piaskowa
Babka piaskowa to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. To kiedyś bardzo popularne ciasto odeszło dzisiaj trochę w zapomnienie.
Moim zdaniem to wielka szkoda.
To jedno z tych ciast, które robią się same, a składniki na nie po prostu są w lodówce i nie trzeba specjalnie po nie leciec do dklepu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Można je zrobić w zwykłej keksówce, unikniecie wtedy problemu z wyciąganiem z formy, który u mnie niestety sie pojawił, co widac na zdjęciach.
Użyłam czarnego kako stąd taki ciemny kolor dolnej warstwy.
1½ szkl  ( 300 g ) mąki ziemniaczanej
4 łyżki ( 50 g ) mąki pszennej
1 szkl ( 230 g ) cukru
200 g masła
4 jajka
4 łyżki śmietany kremówki 30 %
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
dodatkowo :
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka lub bułka tarta
cukier puder

Babka piaskowa
Masło, jajka i śmietanę wyjąc wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka, a potem śmietanę.
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i porcjami dodawać do miksowanej masy.
Formę na babkę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypac mąką lub bułką tartą.
Do wysmarowanej formy przełożyć połowę ciasta, może być trochę więcej niż połowa.
Do ciasto które zostało w misce dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Położyć resztę ciasta do formy, można lekko pomieszać.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Babkę wsatwic do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Babka piaskowa
Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


1 thought on “Babka piaskowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.