Łosoś pod parmezanową kołderką

Łosoś pod parmezanowa kołderka, to jedno z tych dań które wymaga małego nakładu pracy.
Łosoś w ten sposób przygotowany robi się w zasadzie sam.
Ja zdejmuję skórę z fileta, ale nie jest to konieczne.
Wystarczy poporcjować łososia. Wymieszać składniki kołderki i już w zasadzie po robocie.
Do tego jak to ryba, potrzebuje mało czasu na pieczenie.
Zatem ten łosoś to idealne danie dla zabieganych.
Zrobicie go szybko, a efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
- ok. 1 kg filetu z łososia
- ½ szklanki ( 80 g ) tartego parmezanu
- ¼ szklanki ( 30 g ) bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- olej
Łososia umyć, ściągnąć z niego skórę.
Pokroić na kawałki.
Kawałki ryby posolić, popieprzyć i skropić olejem.
Tak przygotowanego łososia przełożyć do naczynia do zapiekania.
W misce wymieszać parmezan z bułką tartą, papryką, czosnkiem, oregano i musztardą.
Mieszanką parmezanową posypać łososia tak, żeby go całkiem przykryć.
Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC.
Piec przez 20 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Wspaniale wygląda, już sobie wyobrażam ten smak.