Pączki z dodatkiem ziemniaków
Dzień przed tłustym czwartkiem, mam dla was kolejny sprawdzony przepis na pączki. Dzień przed ich robieniem ugotujcie więcej ziemniaków. Są fantastycznym dodatkiem do ciasta i sprawiają, że pączki dłużej zachowają świeżość
ciasto :
- 1 kg mąki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szkl mleka
- 1/3 szkl ( 90 g ) cukru
- 35 g drożdży
- 6 żółtek
- 100 g masła
- 2 łyżki ekstrakt waniliowego lub wódki
dodatkowo :
- marmolada
- cukier puder
- olej do smażenia
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, wlewamy trochę mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i ręcznie lub robotem wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kule, wkładamy z powrotem do miski i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na porcje, w zależności od tego jak duże pączki chcemy uzyskać, ja zawsze robię trochę dużych i trochę mniejszych. Każdą porcje rozpłaszczamy, kładziemy na niej porcje marmolady, zalepaimy tworząc kulę.
Uformowane pączki kładziemy na opruszonej mąką powierzchnie i zostawiamy do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej. najlepiej by było sprawdzić temperaturę termometrem ( powinna mieć 170- 175 º C ). Ja niestety go nie mam, nagrzewam olej powoli i jakoś zreguły się udaje. Kiedy z jednej strony są już usmażone, przewaracamy je na drugą stronę.
Wyjmować łyżką cedzakową, odsączająć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przedtudzone posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Lukier robię zawsze na oko dolewając do cukru pudru małymi porcjami wodę, aż uzyskam odpowiednią konsystencje.
Smacznego :)
Ciekaw jestem tych pączków :D
Bardzo podoba mi się ten przepis! Pączki na pewno zrobię :)