Pączki tradycyjne – najlepsze

Lubicie pączki ? Ja czasami mam na nie dużą ochotę. Wtedy jeżeli tylko czas mi na to pozwoli robię je w domu. Nie będę ukrywać z takimi domowymi pączkami jest trochę pracy, ale to jak potem smakują wynagrodzi z całą pewnością trud włożony w ich przygotowanie.
Dzisiaj zapraszam was na pączki tradycyjne, tak jak kiedyś, robione z dużej ilości jajek.
ciasto :
- 4,5 szkl. ( 750 g ) mąki
- 0,25 szkl. ( 60 g ) cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 szkl. letniego mleka
- 2 duże jajka
- 8 dużych żółtek
- 20 g drożdży
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo :
- gęsty dżem lub marmolada
- tłuszcz do smażenia
Zaczynam od przygotowania ciasta.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szkl mleka,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 – 20 części/ Formować kule. Jeżeli chcemy nadziać pączki przed smażeniem, szczególnie tym, którzy nie mają duzej wprawy w ich nadziewanie polecam użycia do tego twardej marmolady.
Można też smażyć pączki bez nadzienia i nadziewać je potem za pomocą specjalnej końcówki do szprycy czy rękawa cukierniczego.
Smażyć na rozgrzanym oleju. Pilnując oleju, żeby nie był za gorący. niestety nie mam termometra i nie wiem dokładnie jaka to jest temperatura. Jeżeli będzie za wysoka pączki szybko spalą się z wierzchu, a w środku będą surowa, w za niskiej wchłoną dużo tłuszczu i będą niesmaczne.
Pączki można też nadziać przed smażeniem, najlepiej wtedy użyć do nadziewania twardej marmolady. Łatwo będzie wtedy zakleic ciasto i nic wam nie będzie wypływać.
Po wystudzeniu pączki polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
I jeść ze smakiem.
Smacznego :)
Domowych pączków u mnie w tym roku nie było, bo robiłam faworki i też z dużą ilością żółtek. Dlatego chętnie bym zjadła tego pączka ze zdjęcia :)
Wyglądają pysznie! I tak idealnie :)
Dziękuję :)
wyglądają perfekcyjnie :) jak z cukierni :)
Dziękuję bardzo :)
Kurcze, całe życie planuję zrobić ;), może tym razem się uda. ;)
Najtrudniejszy pierwszy raz :)
Jadłam wczoraj takie domowe i nie ma nic lepszego w Tłusty Czwartek niż domowe pączki!
Jestem tego samego zdania :)
Mają przecudowny kształt :) I jak apetycznie wyglądają, lepiej niż z cukierni!
Dziękuję bardzo :)
Pysznie nadziane :)
O tak tradycyjne najlepsze sama ostatnio takie robiłam, wychodzą znakomite ;)
Jednak co tradycja, to tradycja :)
Dziś grzechem byłoby nie zjeść choć jednego :)
Podobno w tłusty czwartek trzeba zjeść przynajmiej jednego :)
Genialne pączusie <3 Pięknie się prezentują. U mnie smażenie będzie dopiero w weekend :)
JA smażyłam i w Tłusty Czwartek i w weekend i jeszcze kusi mnie smażenie w Ostatki :)
Pysznie wyglądają :-)
Dziękuję :)
Obłędne <3 Znakomicie się udały!
Są pyszne! Dziękuję :)
O, widzę, że Ty już przygotowana na jutrzejsze szaleństwo paczkowe. Świetnie Ci wyszły:)
Wyglądają pysznie, a jakie mają śliczne obrączki :)
idealne:)