Pączusie czyli małe pączki

Pączusie czyli małe pączki
10/10 - (5 votes)

Bywa, że w cukierni kupuje dzieciakom garść taki małych pączków.

Dużo łatwiej kupic niz bawic sie w smażenie.

Bo chociaż takie mini pączki nie są trudne do przygotowania, to nie ma się co oszukiwać, potrzeba na ich zrobienie trochę czasu.

Nie zawsze ma się ochotę na stanie nad garem z gorącym tłuszczem.

Czasami jednak biorę się za przygotowanie tych maleństw i zawsze jestem zachwycona. No bo jakie te małe pączki są pyszne!

Jak to mówi moja siostra : „To jest takie dobro, że aż złoooo.”

  • 3 pełne szkl ( 500 g ) mąki pszennej
  • 3 łyżki ( 60 g ) cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szkl ( 250 ml ) mleka
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • można dodać łyżeczkę mocnego alkoholu ale nie jest to konieczne

dodatkowo :

  • woda
  • cukier puder

pączusie, małe pączki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.

Masło stopić i odstawić do przestudzenia.

Kiedy zaczyn urośnie dodać go do pozostałych składników ciasta i wszystko razem zagnieśćna elastyczne ciasto.

Z ciasta uformować kule, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objetość.

Wyrośnięte ciasto na pączki porcjami wałkowac lub rozgniatać na blacie na płat o grubość ok. 5 mm.

Wycinać kieliszkiem malutkie kółka.

Brzegi które zostaną łączyć z porcją nowego ciasta, wałkować/rozłaszczać, wycinać pączusie i tak do skończenia ciasta.

Wycięte pączki przykryć ścierką i zostawić na 15 – 20 minut do podrośnięcie.

W dużym garnku rozgrzać olej lub smalec ( ja czasami łączę smalec z olejem ) do temperatury 175ºC.

Małe pączki smażyć porcjami, obracając w trakcie.

Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do miski wsypać cukier puder i bardzo małymi porcjami dodawać wodę, mieszając aż do uzyskania konsystencji śmietany kremówki.

Żeby uniknąć grudek w lukrze dobrze jest wcześniej przesiać cukier puder przez sito lub w wersji dla leniwych dodawać do niego gorącą wodę, w obu wersjach dobrze wymieszać.

Pączki zanurzać w lukrze i odkładać najlepiej na kratkę do osuszenia.

Szczelnie zamknięte są pyszne też następnego dnia.

pączusie, małe pączki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here