Pączusie czyli małe pączki

Pączusie czyli małe pączki

Bywa, że w cukierni kupuje dzieciakom garść taki małych pączków. Nie zawsze mam ochotę smażyć je w domu. Bo chociaż takie mini pączki nie są trudne do przygotowania, to nie ma się co oszukiwać, potrzeba na ich zrobienie trochę czasu, no i nie zawsze ma się ochotę na stanie nad garem z gorącym tłuszczem.

Czasami jednak biorę się za przygotowanie tych maleństw i zawsze jestem zachwycona. No bo jakie te małe pączki sa pyszne!

Jak to mówi moja siostra : „To jest takie dobro, że aż złoooo.”

  • 3 pełne szkl ( 500 g ) mąki pszennej
  • 3 łyżki ( 60 g ) cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szkl ( 250 ml ) mleka
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • można dodać łyżeczkę mocnego alkoholu ale nie jest to konieczne

dodatkowo :

  • woda
  • cukier puder

pączusie, małe pączki

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.

Masło stopić i odstawić do przestudzenia.

Kiedy zaczyn urośnie dodać go do pozostałych składników ciasta i wszystko razem zagnieść. Uformować kule, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objetość.

Wyrośnięte ciasto na pączki porcjami rozgniatać na blacie na płat o grubość ok. 5 mm. Wycinac kieliszkiem do wódki lub jak u mnie likieru malutkie kółka.

Brzegi które zostaną łączyć z porcją nowego ciasta, rozłaszczać wycinać pączusie i tak do skończenia ciasta.

Wycięte pączusie przykryć ścierką i zostawić na 15 – 20 minut do podrośnięcie.

W dużym garnku rozgrzać olej lub smalec ( ja czasami łączę smalec z olejem ) do temperatury 175ºC.  Małe pączki smażyć porcjami, obracając w trakcie.

Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do miski wsypać cukier puder i bardzo małymi porcjami dodawać wodę, mieszając aż do uzyskania konsystencji śmietany kremówki. Jeżeli nie chcecie grudek w lukrze to dobrze jest go wcześniej przesiać albo w wersji dla leniwych dodawać do niego gorącą wodę, w obu wersjach dobrze wymieszać.

Pączki zanurzać w lukrze i odkładać najlepiej na kratkę do osuszenia.

Szczelnie zamknięte są pyszne też następnego dnia.

pączusie, małe pączki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here