Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączek z dziurką czy jak kto woli oponka drożdżowa to taka moja propozycja dla tych, którym na samą myśl o nadziewaniu pączków dostają gęsiej skórki.
Ja co prawda nie wzdrygam się na myśl o nadziewaniu pączków, ale czasem dla odminy z przyjemnością zrobię i zjem oponki.
A te oponki sa świetną propozycją nie tylko dla tych, którzy lubią drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu.
- 1,5 szkl ( 260 g mąki ) mąki
- 0,5 szkl ( 125 ml ) mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wódki lub spirytusu ( można pominąć )
dadatkowo :
- cukier puder
- olej lub smalec
- woda
Dróżdże utrzeć z cukrem, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać jajko, mąkę, masło oraz opcjonalnie alkohol i zagnieść elastyczne ciasto.
Uformować z ciasta kule. Przyryć ścierką lub folią spożywczą i odstawic do wyrośnięcia.
Wyrośniete ciasto wyjąc na blat, w razie potrzby lekko posypany mąką. rozciągnąć lub jeżeli wolicie rozwalkować na grubość 1,5 cm.
Wycinać większe kółka szklanką, a dziurki w środku małym kieliczkiem. Oczywiście jeżeli macie odpowiednie foremki możecie ich użyć.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Jeżeli macie termometr to powinno się na nim pokazać temperatura 175°C.
Smażyć po 3 minuty z każdej strony w przypadku oponek. Małe pączki które powstają z ciasta wyciętego ze środka potrzebują mniej czasu.
Wyjmować łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowe, żeby je pozbawić nadmiaru tłuszczu.
Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Powinien mieć konsystencej śmietany kremówki. Zanurzać w nim przestudzone pączki z jednej strony. I odkładać najlepiej na kratkę, wtedy ładnie ociekną. Jeżeli lubicie mokry lukier można posypać skórką pomarańczową.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.