Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe
8.8/10 - (11 votes)

Pączek z dziurką czy jak kto woli oponka drożdżowa, to taka moja propozycja dla tych, którzy na samą myśl o nadziewaniu pączków dostają  gęsiej skórki.

Ja co prawda nie wzdrygam się na myśl o nadziewaniu pączków, ale czasem dla odmiany z przyjemnością zrobię i zjem oponki.

A te oponki są świetną propozycją nie tylko na tłusty czwartek.

  • 1½ szklanki ( 260 g mąki ) mąki pszennej
  • ½ szklanki ( 125 ml ) mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu ( można pominąć lub zastąpić octem )

dodatkowo :

  • cukier puder
  • olej lub smalec
  • woda

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

 

Drożdże utrzeć z cukrem, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Jeżeli będziecie robić te oponki z większej ilości składników to do zaczynu wystarczy jak tutaj pół szklanki mleka. Resztę należy dodać z pozostałymi składnikami przed wyrabianiem ciasta.

Masło roztopić i przestudzić.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać jajko, mąkę, masło oraz opcjonalnie alkohol i zagnieść elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto uformować w kule.

Przykryć ścierką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na blat,  w razie potrzeby lekko posypać mąką.

Rozciągnąć lub jeżeli wolicie rozwałkować na grubość 1,5 cm.

Wycinać większe kółka szklanką, a dziurki w środku małym kieliszkiem. Oczywiście jeżeli macie odpowiednie foremki możecie ich użyć.

Przykryć ścierką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

W czasie kiedy oponki wyrastają rozgrzać tłuszcz. Możecie użyć smalcu albo oleju, w zależności od tego co wolicie.

Jeżeli macie termometr to powinno się na nim pokazać temperatura ok.  175°C.

W tej temperaturze pączki nie spieką się zbyt szybki, będą dopieczone w środku i nie wchłoną zbyt wiele oleju.

Smażyć po 3 minuty z każdej strony w przypadku oponek.

Małe pączki które powstają z ciasta wyciętego ze środka potrzebują mniej czasu na usmażenie.

Wyjmować łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowe, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier.

Powinien mieć konsystencje śmietany kremówki.

Zanurzać w nim przestudzone pączki z jednej strony. I odkładać, najlepiej na kratkę, wtedy ładnie ociekną.

Jeżeli lubicie skórkę pomarańczową na pączkach to posypcie nią lukier zanim zastygnie.

 

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here