Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Pączek z dziurką czy jak kto woli oponka drożdżowa to taka moja propozycja dla tych, którym na samą myśl o nadziewaniu pączków dostają  gęsiej skórki.

Ja co prawda nie wzdrygam się na myśl o nadziewaniu pączków, ale czasem dla odminy z przyjemnością zrobię i zjem oponki.

A te oponki sa świetną propozycją nie tylko dla tych, którzy lubią drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu.

  • 1,5 szkl ( 260 g mąki ) mąki
  • 0,5 szkl ( 125 ml ) mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu ( można pominąć )

dadatkowo :

  • cukier puder
  • olej lub smalec
  • woda

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Dróżdże utrzeć z cukrem, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać jajko, mąkę, masło oraz opcjonalnie alkohol i zagnieść elastyczne ciasto.

Uformować z ciasta kule. Przyryć ścierką lub folią spożywczą i odstawic do wyrośnięcia.

Wyrośniete ciasto wyjąc na blat, w razie potrzby lekko posypany mąką. rozciągnąć lub jeżeli wolicie rozwalkować na grubość 1,5 cm.

Wycinać większe kółka szklanką, a dziurki w środku małym kieliczkiem. Oczywiście jeżeli macie odpowiednie foremki możecie ich użyć.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Jeżeli macie termometr to powinno się na nim pokazać temperatura  175°C.

Smażyć po 3 minuty z każdej strony w przypadku oponek. Małe pączki które powstają z ciasta wyciętego ze środka potrzebują mniej czasu.

Wyjmować łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowe, żeby je pozbawić nadmiaru tłuszczu.

Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Powinien mieć konsystencej śmietany kremówki. Zanurzać w nim przestudzone pączki z jednej strony. I odkładać najlepiej na kratkę, wtedy ładnie ociekną. Jeżeli lubicie mokry lukier można posypać skórką pomarańczową.

pączki z dziurką lub jak kto woli oponki drożdżowe

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

10/10 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *