Pączki

Pączki
9.7/10 - (6 votes)
Gdzie nie spojrzę w internecie tam pączki.
Tak na mnie patrzyły z monitora, że nie wytrzymałam i postanowiłam w weekend je usmażyć.
Gotowość do pomocy zgłosiło moje dziecko.
Jak się potem okazało, to córka właściwie zrobiło prawie cała robotę sama.
Tak więc ze spokojnym sumieniem mogę napisać, ze pączki nie są wcale takie trudne do zrobienia jak niektórzy myślą.
Nie ukrywam, że jestem mega dumna z mojej dwunastolatki, bo poza pomocą w formowaniu pączków, nie robiłam przy nich nic!
A nie przepraszam, jeszcze wlałam olej do gara.
Jedna uwaga, bardzo ważna przy smażeniu pączków jest temperatura oleju.
Dlatego dobrze jest mieć w domu nawet najprostszy termometr kuchenny.
Składniki :
  • 800 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 30 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • ¹/3 szkl ( 100 g ) cukru
  • 1 ½ szkl ( 375 ml ) mleka
  • 1 op cukru waniliowego
  • szczypta soli
dodatkowo :
  • konfitura lub dżem
  • cukier puder

Drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić,  zdjąć z ognia, dodać do niego pozostałe mleko i odstawić do przestygnięcia.

Kiedy zaczyn urośnie dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje. U mnie ważyły one 60 – 70 g każda.

Uformować z nich kulki. spłaszczyć dłonią i odstawić na 20 – 30 minut do ponownego podrośnięcia.

Kiedy pączki rosną rozgrzać olej do temperatury ok. 175 °C.

Pączki wkładać partiami i smażyć po 3 minuty z każdej strony.

Wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą lub dżemem najlepiej używając do tego rękawa z odpowiednią końcówką.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub zamaczać w lukrze.

Jeżeli jak my wybierzecie lukier pamiętajcie, że nie powinien być gęsty.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



1 thought on “Pączki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here