Burgery z zielonej soczewicy

Burgery z zielonej soczewicy

Dawno nie było żadnych kotletów warzywnych, ale przecież to nie oznacza, że z nich zrezygnowałam.

Robię je nadal w różnych wariantach.

Po dłuższej przerwie od ich robienia zawsze zastanawiam się dlaczego? Dlaczego tyle czasu ich nie robiłam.

Dzisiaj burgery z zielonej soczewicy. Bardzo proste w przygotowanie, łatwe w formowaniu i nierozwalające się podczas smażenia.

Spróbujecie?

Szklanka ugotowanej soczewicy to pół szklanki suchej soczewicy.

  • 1 szkl ( 180 g )ugotowanej soczewicy
  • ½ szkl ( 70 g ) nasion słonecznika
  • ½ szkl ( 70 g ) mąki z ciecierzycy
  • 1 średnia ( 100 g ) marchewka
  • 1 średnia ( 100 g ) cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Burgery z zielonej soczewicy

Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w kawałki.

Do misy malaksera włożyć soczewicę, ziarna słonecznika, marchewkę, cebulę, jajko, sos Worcestershire i czosnek. Wsypać mąkę z ciecierzycy i przyprawy.

Całość zmiksować na jednolitą masę.

Mokrymi rękoma formować kotlety. Z tej porcji powinno wyjść 6 – 7 burgerów, w zależności od wielkości.

Na patelni rozgrzać olej.

Smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać w bułce lub jako dodatek do obiadu.

Burgery z zielonej soczewicy

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


1 thought on “Burgery z zielonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.