Placki z kiszonej kapusty

Od jakiegoś czasu w różnych miejscach w sieci trafiałam na placki z kiszonej kapusty.
Przepisy różniły się między sobą znacznie, postanowiłam więc zaufać swojej intuicji i składniki wymieszać po mojemu.
Użyłam tylko podstawowych składników, bez żadnych udziwnień. Przyprawiłam sola i kminkiem.
Kminek w połączeniu z kiszona kapusta jest moim ulubionym zestawieniem, więc i tutaj nie mogło go zabraknąć.
Placki wyszły bardzo smaczne i nieskromnie powiem, o taki własnie efekt mi chodziło.
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- łyżeczka kminku
- sól
dodatkowo :
- olej do smażenia
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
Wystudzić i odcedzić na sitku.
W misce wymieszać mąkę z mlekiem, dodać kapustę, kminek i lekko posolić jeśli kapusta nie była dostatecznie słona.
Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej
Nakładać porcje masy na rozgrzany tłuszcz tak by powstały placki.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Czy dużo placków wychodzi z tej porcji?
Nie pamiętam dokładnej ilości ale myślę, że 2 -3 osoby powinny się najeść. Oczywiście wszystko zależy od apetytu jedzących :)
Takich placuszków jeszcze nie jadłam. Chętnie bym posmakowała. :-)
Zrobilam wczoraj.Pyszne, ale dodalm jeszcze do calej masy jajko. Podzielilam masę na dwie części.i do drugiej części dodalam posiekaną nie ugotowaną kapustkę.Z ugotowaną kapustą są delikatniejsze.Dodalam majeranek, bo kapustę mam zakiszoną rownież z kminkiem.Polecam, bo mnie bardziej smakują niż ziemniaczane.
Krystyna super! Dziękuję serdecznie za opinie, nam też bardziej smakują od tych ziemniaczanych. Jak widać można sporo zmienić w przepisie, a niby takie proste placki. Pozdrawiam :)
Czyli jednak trzeba ją obgotować :-) Też zrobię własną wersję!
Twoje wyglądają świetnie!!
Kiszoną kapustę uwielbiam, ale takich placków jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)
Pycha ,jadłam z kiszonej kapusty :-)
muszę koniecznie spróbować :)
One dają bardzo dużo możliwości, ja będę teraz próbowała z różnymi dodatkami :)
Już gdzieś się z nimi spotkałam, bardzo mnie kuszą:)
Ja się na nie natykałam w różnych miejscach, aż w końcu zrobiłam :)
Ojej, ale dziwnie :) Ciekawa jestem smaku. Zapisuję :)
Są pyszne :) aż ślinka cieknie
Robiłam raz jakiś czas temu i są pyszne :) Mniam …
Dobrze myślałaś, bo w internecie jest sporo przepisów na placki z kiszonej kapusty i ziemniaków :)
Nie wiem czemu, ale myślałam, że one są z ziemniaków ;-) kapusta kupiona i do dzieła B-)
I winner if you could make this work using Bigos
You could try :-). It will probably be a different dish. Sauerkraut is basis for both bigos and the pancakes.
Cheers
Pysznie się prezentują!
Zapisuję do zrobienia.
Bardzo mi miło :)
mąkę wymieszać z mlekiem…?
tak, a potem dodać kapuchę.