Ciasteczka z orzechów laskowych
Te ciasteczka z orzechów laskowych piekłam po raz pierwszy w zeszłym roku.
Jakoś się jednak tak złożyło, że nie pojawiły sie one na blogu.
Dzisiaj postanwiłam to naprawić i oto przed wami prawdziwe ciasteczkowe gwiazdy.
Te ciastka z orzechów laskowych może nie wyglądają, ale zapewniam was smakują wyśmienicie.
Polecam te ciasteczka z jeszcze jednego powodu. Można je przygotować wcześniej, bo świetnie się przechowują w puszce czy słoju.
- 1 szkl ( 150 g ) mąki pszennej
- 1 ½ szkl ( 150 g ) mielonych orzechów laskowych
- ½ szkl ( 120 g ) cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 50 g całych orzechów laskowych
- szczypta soli
Całe orzechy laskowe uprażyć na patelni, otrzeć ze skórek i posiekać.
Na stolnicy albo w dużej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy laskowe z cukrem i solą.
Dodać masło i drobno je posiekać.
Dołożyć jajka, posiekane orzechy i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt ok. 30 x 40 cm, w razie potrzeby podsypać mąką.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto stwardnieje, pokroić je na paski, kwadraty czy inne dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną, więc nie trzeba zostawiać dużych przerw między nimi.
Piec w 180 °C przez ok. 15 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego !
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.