Fińskie ciasteczka z syropem z brązowego cukru

Fińskie ciasteczka z syropem z brązowego cukru

Jak tylko zobaczyłam te fińskie ciasteczka to od razu wiedzialam, że muszę je zrobić.

Jedyną przeszkodą był brak ciemnego syropu. O ile jasny syrop cukrowy można już bez problemu kupić w Polsce, o tyle ten ciemny dostepny jest w nielicznych sklepach internetowych w dość wysokiej cenie.

Wróciłam więc do wertowania internetu i szybko okazało się, że zrobienie takiego syropu trwa chwilę, a jego koszt będzie znacznie niższy niż tego ze sklepu.

Tak więc zrobiłam ciemny syrop cukrowy i nie pozostało mi nic innego jak zabrać się za ciasteczka.

Ciasteczka są bardzo kruche i mają niepowtarzalną strukturę. Myślę, że warto je zrobić. Bardzo wciągają.

W linkowanym przepisie są dwie łyżeczki sody, ja jednak przy kolejnym pieczeniu tą ilośc zmniejszyłam. Jak dla mnie była zbyt wyczuwalna i mimo, że ciastka były pyszne, to mi to przeszkadzało.

Z tej porcji składników wychodzi około 100 ciasteczek.

  • 2 szkl ( 320 g ) mąki pszennej
  • 1 szkl ( 230 g ) cukru
  • 2 łyżki ciemnego syropu cukrowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

ciasteczka z ciemnym syropem cukrowym

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do masy maślanej dodać zółtko i ciemny syrop cukrowy.  Dokończyć ucieranie,

Mąkę połączyć z sodą i solą. Porcjami dodać do masy maślanej.

Kiedy składniki się połączą uformowac kulę. owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części.

Każdy kawałek rozwałkować na podłużny kształt.

Układać po 3 placki na wyłożonej paierem do pieczenia blaszce.

Piec w 180ºC przez 20 minut.

ciasteczka z ciemnym syropem cukrowym ciasteczka z ciemnym syropem cukrowym

Jeszcze ciepłe placki upieczonego ciasta pokroić w paski i studzić na kratce.

ciasteczka z ciemnym syropem cukrowym

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 

Jak oceniasz ten post?


3 thoughts on “Fińskie ciasteczka z syropem z brązowego cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here