Ciasteczka z pisatcjami

Przyznajcie sami, że te ciasteczka z pistacjami są bardzo urocze.
Dodatek budyniu pistacjowego sprawia, że są jasnozielone a obtoczenie w posiekanych pistacjach dodaje kruchym ciasteczkom trochę chrupkości.
Najwięcej praca jest ze zrobieniem kuleczek z ciasta i obtoczeniem ich w orzechach.
Przy obtaczaniu pamiętajcie, że trzeba wysypać trochę orzechów na twardą powierzchnię i lekko dociskając przylepić je do ciasteczka.
Orzechy można posiekać nożem albo użyc do tego malaksera, co serdecznie polecam.
Równiez ciasto możecie wyrobić ręcznie albo używając do tego robota.
- 2 szkl ( 320 g ) mąki pszennej
- 3 op ( 105 g ) budyniu pistacjowego bez cukru
- ²/3 szkl ( 180 g ) cukru
- 225 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 100 g łuskanych orzechów pistacjowych
Mąkę wymieszac z proszkiem budyniowym, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać posiekane masło, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto.
Ciasto włożyć na 10 minut do lodówki. Powinno się lekko schłodzić, ale nie stwardnieć.
Część orzechów pistacjowych odłożyć na potem, będą do dekoracji ciasteczek.
Pozosałe orzechy posiekać.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywać małe kawałki i formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego.
Kulki ciasta obtaczać w orzechowych okruszkach.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka nie rozpływają się za bardzo ani nie rosną, więc duże odstępy między nimi( takie jak na zdjęciu ) nie są konieczne.
Każde ciasteczko lekko spłaszczyć wciskając w środek orzech pistacjowy.
Piec w 180 st C przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Lecę kupić budyń pistacjowy i pistacje i działam.