Domowe hot dogi
Mamy weekend, więc na przygotowanie śniadania jest znacznie więcej czasu. Dzisiaj domowe hot dogi. Nie wyglądają jak te sklepowe, ale są za to sporo smaczniejsze.
bułki :
- 2 szkl ( 300 g ) mąki
- 0,5 szkl ( 150 ml ) mleka
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
dodatkowo :
- parówki lub kiełbaski wiedeńskie
- ketchup, musztarda
- papryka
Ze składników na bułki wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. U mnie były dwie wersje, z samymi kiełbaskami i z dodatkami.
W wersji podstawowej na ciasto kładziemy parówkę lub kiełbaskę ( ja kroiłam na pół ) i odcinamy pasek potrzebny do owinięcia , zawijamy.
W przypadku wersji rozbudowanej ciasto smarujemy musztardą, ketchupem czy wszystkim naraz, kładziemy kiełbaskę i paski papryki, odcinamy prostokąt i zawijamy.
Przygotowane bułki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210°C. Hot dogi pieczemy 15 – 20 minut.
Smacznego :)