Domowe hot dogi

Domowe hot dogi
9.8/10 - (5 votes)

Mamy weekend, więc na przygotowanie śniadania jest znacznie więcej czasu. Dzisiaj domowe hot dogi. Nie wyglądają jak te sklepowe, ale są za to sporo smaczniejsze.

bułki :

  • 2 szkl ( 300 g ) mąki
  • 0,5 szkl ( 150 ml ) mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • parówki lub kiełbaski wiedeńskie
  • ketchup, musztarda
  • papryka

domowe hot dogi

Ze składników na bułki wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. U mnie były dwie wersje, z samymi kiełbaskami i z dodatkami.

W wersji podstawowej na ciasto kładziemy parówkę lub kiełbaskę ( ja kroiłam na pół ) i odcinamy pasek potrzebny do owinięcia , zawijamy.

W przypadku wersji rozbudowanej ciasto smarujemy musztardą, ketchupem czy wszystkim naraz, kładziemy kiełbaskę i paski papryki, odcinamy prostokąt i zawijamy.

Przygotowane bułki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210°C. Hot dogi pieczemy 15 – 20 minut.

domowe hot dogi

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here