Drożdżowe gofry z halloumi

Dzisiaj propozycja trochę nietypowa. Kiedy znalazłam w lodówce ser halloumi nie od razu wiedziałam co z niego powstanie. Potem spojrzałam na gofrownice i wtedy pomyślałam a gdyby tak zrobić gofry z serem?
Zrobiłam i powiem wam, że warto spróbowac tego połączenia
Myślę, że zasmakują wszystkim którzy lubią klasyczne połączenie oscypka z żurawiną.
ciasto :
- 1,75 szkl ( 325 g ) mąki pszennej
- 0,75 szkl ( 190 ml ) wody
- 2 łyżki wody
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
dodatkowo :
- ser halloumi
- kwaskowy dżem
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki zesobą mieszamy i zagniatamy, do chwili kiedy będzie gładką jednolitą masą. Wkładamy do miski przykrywamy śwcierką i odstawiamy na 30minut. Jeżeli wiecie, ze rano będziecie mieli mniej czasu na przygotowanie śniadania, możecie ciasto przygotować wieczoremdniapoprzedniego iwstawićje do lodówki. Rano wystarczy je wyjąc i przygotować z niego gofry.
Ser halloumi kroimy w plasterki grubości 2 – 3 mm. Odrywamy po kawałku ciasta i owijamy nim ser, tak, żeby oblepiał go cienką warstwą. Myślę, że dobrze się tu sprawdzi także zwykły żółty ser.
Od razu kładziemy na rozgrzaną gofrownicą i pieczemydo lekkiego zrumieniania. Podajemy jeszcze ciepłe z porcją dżemu z rokitnika.
Smacznego :)
aa!! obłędne!! <3 a zdradzisz jakiej gofrownicy używasz?:)
Dziękuję. Od niedawna mam gofrownicą Dezal :)
dzieki :)
często robię gofry,ale drożdżowych jakoś nie miałam okazji.. wyglądają pysznie :)
To takie gofry z potrzeby chwili, coś jak bułka z gofrownicy :)
Jestem ciekawa tych dżemów Łowicz, ale też sera halloumi, bo jeszcze nie próbowałam : )
Dżemy jadłam 2 i moim zdaniem warto. Halloumi warto spróbować ja najbardziej lubię z grilla :)
Szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia przekrojonego gofra. Ciekawa jestem jak to wygląda w środku. Będę musiała wyciągnąć mojego dezala i sama sprawdzić. Czy ten ser nie ucieka z gofrów podczas pieczenia?
Na drugim zdjęciu jest przełamany, to białe to ser :) Halloumi jest dość twardy i nie rozpuszcza sie, więc i nie wycieka. Ale nie jest też ciągnący.
Oj zjadłoby się :D
Nie próbowałam jeszcze tych nowych dżemów, ale planuję zakup :) Najbardziej ciekawa jestem właśnie tego z rokitnika.
Mnie on też najbardziej zainteresował :)
Gofry z halloumi to coś nowego :) Wyglądają bardzo apetycznie, a rokitnik przy swojej kwasocie pewnie świetnie się wpisuje w kompozycję smakową. Pozdrawiam :)
Spodziewałam się, ze będzie właśnie troszkę kwaśniejszy, ale i tak jest dobry. Pozdrawiam serdecznie :)