Drożdżowe gofry z halloumi

Drożdżowe gofry z halloumi
7.9/10 - (12 votes)

Dzisiaj propozycja trochę nietypowa.

Kiedy znalazłam w lodówce ser halloumi nie od razu wiedziałam co z niego powstanie.

Potem spojrzałam na gofrownice i wtedy pomyślałam  a gdyby tak zrobić gofry z serem?

Zrobiłam i powiem wam, że warto spróbowac tego połączenia.

Myślę, że zasmakują wszystkim którzy lubią klasyczne połączenie oscypka z żurawiną.

ciasto :

  • 1,75 szkl ( 325 g ) mąki pszennej
  • 0,75 szkl ( 190 ml ) mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • ser halloumi
  • kwaskowy dżem

 

gofry drożdżowe z serem halloumi

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko. Wymieszać

Mąkę połączyć z sola i dodać do masy drożdzowej. Zacząć wyrabiać ciasto. Kiedy skladniki sie połączą dolać olej i dokonczyć wyrabianie.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30minut.

Jeżeli wiecie, ze rano będziecie mieli mniej czasu na przygotowanie śniadania, możecie ciasto przygotować wieczorem dnia poprzedniego i wstawić je do lodówki. Rano wystarczy je wyjąć i przygotować z niego gofry.

Ser halloumi pokroić w plasterki grubości 2 – 3 mm.

Odrywać kawałki ciasta i owijać nim ser tak, żeby oblepiał go cienką warstwą.

Przygotowane gofry kłaść od razu na rozgrzaną gofrownice i piec do lekkiego zrumieniania.

Podawać jeszcze ciepłe z porcją kwaśniego dżemu.

gofry drożdżowe z dżemem z rokitnika

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiezżbędzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



14 thoughts on “Drożdżowe gofry z halloumi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here