Zawijane bułeczki z migdałami

Bułki z nadzieniem migdałowym to moje ostatnie odkrycie.
Jakie to jest dobre.
Trochę zabawy z nimi jest, ale niech was to nie zniechęci. To ciasto drożdżowe z którym się bardzo dobrze pracuje.
Do tego te bułeczki migdałowe są śliczne i świetnie smakują nawet na drugi dzień po upieczeniu.
Przepis powstał przy wspólpracy z firmą Polskie Młyny. Mąkę Szymanowską Luksusową z której powstały moje bułeczki migdałowe, jak i inne produkty tej firmy możecie kupic w sklepie firmowym lub na allegro.
ciasto :
- 390 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- ¾ szkl ( 175 ml ) mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g miękkiego masła
- szczypta soli
nadzienie :
- 1 szkl ( 110 g ) maki migdałowej
- 115 g miekkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ( 10 g ) maki pszennej
- 2 jajka
dodatkowo :
- migdały w płatkach
- cukier puder
- 1 jajko
Chociaż nie jest to konieczne, to dobrze by było, żeby wszyskie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
Mleko wymieszać z jajkiem oraz żółtkiem i wkruszyć do niego drożdże. Dodać mąkę, cukier i sól. Zacząć zagniatanie. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota.
Kiedy składniki ciasta się łączyć dodać masło i dalej wyrabia,ć aż ciasto zrobi się elastyczne.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Masa :
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i wymieszać.
Migdały wymieszać z mąką i dodać do masy maślanej. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Przygotowanie bułek:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowac na duży prostokąt. Jeśli to konieczne podsypac trochę mąką.
Masę migdałową rozsmarować na ²/3 ciasta.
Nieposmarowaną część ciasta złożyć przykrywając część ciasta i na to nałożyć pozostałą część ciasta z masą.
Owinąć folią. Ja po prostu złożyłam stolnicę silikonową zakrywając nią ciasto.
Wstawić na 30 – 60 minut do lodówki, do stężenia masy migdałowej.
Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie rozwałkować.
Pokroić na paski szerokości ok. 2 cm.
Każdy pasek zwinąć tak, żeby powstał ślimak. Koniec paska włożyć pod spód bułeczki.
Zawinięte bułeczki migdałowe układać na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia, pamietając o zachowaniu odstępów.
Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
Podrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody.
Posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180°C 35 – 40 minut, do ładnego zrumienienia.
Studzić na kratce.
Wystudzone posypać cukerm pudrem.
Z tej porcji ciasta wychodzi 16 bułeczek.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Zrobiłam na weekend i są przepyszne! Dziękuję za przepis i świetną foto instrukcje.
Cieszę się, że smakowało i dziękuję za komentarz.
Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę je zrobić.