Zawijane bułeczki z migdałami
Bułki z nadzieniem migdałowym to moje ostatnie odkrycie.
Jakie to jest dobre.
Trochę zabawy z nimi jest, ale niech was to nie zniechęci. To ciasto drożdżowe z którym się bardzo dobrze pracuje.
Do tego te bułeczki migdałowe są śliczne i świetnie smakują nawet na drugi dzień po upieczeniu.
Przepis powstał przy wspólpracy z firmą Polskie Młyny. Mąkę Szymanowską Luksusową z której powstały moje bułeczki migdałowe, jak i inne produkty tej firmy możecie kupic w sklepie firmowym lub na allegro.
ciasto :
- 390 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- ¾ szkl ( 175 ml ) mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g miękkiego masła
- szczypta soli
nadzienie :
- 1 szkl ( 110 g ) maki migdałowej
- 115 g miekkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ( 10 g ) maki pszennej
- 2 jajka
dodatkowo :
- migdały w płatkach
- cukier puder
- 1 jajko
Chociaż nie jest to konieczne, to dobrze by było, żeby wszyskie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
Mleko wymieszać z jajkiem oraz żółtkiem i wkruszyć do niego drożdże. Dodać mąkę, cukier i sól. Zacząć zagniatanie. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota.
Kiedy składniki ciasta się łączyć dodać masło i dalej wyrabia,ć aż ciasto zrobi się elastyczne.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Masa :
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i wymieszać.
Migdały wymieszać z mąką i dodać do masy maślanej. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Przygotowanie bułek:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowac na duży prostokąt. Jeśli to konieczne podsypac trochę mąką.
Masę migdałową rozsmarować na ²/3 ciasta.
Nieposmarowaną część ciasta złożyć przykrywając część ciasta i na to nałożyć pozostałą część ciasta z masą.
Owinąć folią. Ja po prostu złożyłam stolnicę silikonową zakrywając nią ciasto.
Wstawić na 30 – 60 minut do lodówki, do stężenia masy migdałowej.
Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie rozwałkować.
Pokroić na paski szerokości ok. 2 cm.
Każdy pasek zwinąć tak, żeby powstał ślimak. Koniec paska włożyć pod spód bułeczki.
Zawinięte bułeczki migdałowe układać na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia, pamietając o zachowaniu odstępów.
Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
Podrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką wody.
Posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180°C 35 – 40 minut, do ładnego zrumienienia.
Studzić na kratce.
Wystudzone posypać cukerm pudrem.
Z tej porcji ciasta wychodzi 16 bułeczek.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Dziękuję za foto instrukcję jest bardzo pomocna. A bułeczki wychodzą pyszne i piękne.
Mogła bym jeść te bułeczki bez przerwy. Są pyszne!
Najpyszniejsze bułeczki świata. Nie mogę si ę oderwać i przestać je jeść.
Zrobiłam na weekend i są przepyszne! Dziękuję za przepis i świetną foto instrukcje.
Cieszę się, że smakowało i dziękuję za komentarz.
Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę je zrobić.