Tartaletki z rabarbarem

Jeżeli lubicie rabarbar to nie musze was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować.
Myślę tez, że ich piekny wygląd może zachęcić do zaprzyjeźnienia się z rabarbarem rabarbarowych sceptyków.
Przygotowani nie jest trudne, ale warto mec foremki z wyjmowanym dnem. Nada się też duża forma do tarty, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
230 g maki pszennej
30 g maki migdałowej lub mielonych migdałów
90 g drobnego cukru
110 g masła
1 jajko ( ok. 50 g )
szczypta soli
dodatkowo :
rabarbar
mąka ziemniaczana
drobny cukier
Zimne składniki na ciasto, zagnieść mozliwie jak najszybciej. Mozna do tego uzyć malaksera.
Ciasto uformować w kulę, szczelnie zakryć lub owinąć folią i włożyć do lodówki na conajmniej godzinę.
Formy do tartaletek 8 sztuk ( a jak cienko będziecie wałkować ciasto to może i więcej ), lekko posmarowac tłuszczem. Idealnie nadaje się do tego spryskiwacz z olejem.
Rabarbar pokroić w paski. Jeżeli używacie prostokątnych form paski powinny być nieco krótsze niź ich szerokość, tak żeby zostało miejsce na ciasto.
W przypadku form okrągłch lepiej sprawdzą się mniejsze kawałki, łatwiej będzie nimi wypełnić środek.
Przygotowany rabarbar posypać 2 – 3 łyżkami cukru i dostawić. Jeżeli puszczą sok, odsączyć je i posypać jedną lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyc nim przygotowane wcześniej foremki.
Dobrze je jeszcze raz schłodzić.
Piekarnik rozgrzec do 180°C.
Schłodzone foremki z ciastem wyłożyć rabarbarem.
Jak najszybciej, tak żeby nie ocieplić ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25 – 30 minut, do czasu aż brzegi się lekko zrumienią.
Z foremk wyjmować po schłodzeniu.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Małe dzieła sztuki.
Zastanawiam się nad zrobieniem tych tartaletek ze śliwkami. Wyjdą smaczne?
Wyjdą smaczne, Sliwki można jeszcze posypać orzechami włoskimi.
Czy można je zrobić z innymi owocami?
Oczywiście, może stracą trochę na wyglądzie, ale te spódy można wykorzystać na wiele sposobów
Ależ one do mnie wołają!
Wyglądają obłędnie, muszę zrobić! Tylko muszę kupić rabarbar.
Jakie to jest dobre.
Szkoda, że rabarbaru nie ma przez cały rok, bo moglabym je jeść na okrągło.
Wiem, że muszę je zrobić, bo wyglądają obłędnie.
Kocham rababrbar i te tartaletki mnie nie zawiodły. Są pyszne!
Pięknie i pysznie!
Kocham rababrbar, więc muszę je zrobić! Wyglądają obłędnie!