Zupa krem z selera
Prosta w przygotowani zupa krem z selera. O przyjemnej gładkiej konsystencji i niezapomnianym smaku. Warto spróbować. Jeśli lubicie to warzywo, nie muszę was namawiać, jeśli nie jesteście do niego przekonani, spróbujcie, może ta zupa przekona was do niego?
- 1 seler ( u mnie ok. 600 g )
- 1 jabłko
- 1 cebula
- kawałek imbiru
- 300 ml mleka ( krowie lub sojowe )
- olej do smażenia
- sól
Seler obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, tak, żeby zakryła warzywo i zacząć gotować.
Jabłko obrać pokroić w kostkę i dorzucić do garnka z gotującym się selerem. Dodać mleko i gotować aż seler zmięknie.Ja dodałam tutaj mleko krowie, ale zupa wychodzi doskonale z mlekiem sojowym.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z obranym i drobno posiekanym imbirem.
Dodać do ugotowanego selera. Razem jeszcze chwilę pogotować i zestawić z płyty.
Kiedy lekko przestygnie zmiksować i doprawić solą do smaku.
Smacznego :)
Uwielbiam zupy kremy!
genialna konsystencja tego kremu!
nigdy nie jadłam, a wielbię selera ;)
Ostatnio chodzi za mną taka właśnie zupa;)