Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec z cebulą i jabłkiem

Kolejny smalec, tym razem bardziej tradycyjny.

  • ok. 500 g słoniny bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majeranku

smalec

Słoninę drobno porkoić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Na patelni lub w garnku o grubym dnie podgrzewać słoninę, aż do wytopienia tłuszczu i powstania skwarek. Dodać  cebulę, mieszając zeszklić. Dodać jabłko i majeranek. Wymieszać, chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Po lekkim przestudzeniu przelać do słoików. Kiedy smalec zacznie zastygać mieszać od czasu do czasu, żeby dodatki były rozłożone równo w całym smalcu.

smalec

Smacznego :)

Jak oceniasz ten post?


1 thought on “Smalec z cebulą i jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.