Smalec z cebulą i suszonymi śliwkami

Smalec z cebulą i suszonymi śliwkami
10/10 - (2 votes)

Czasami chodzi za mną coś prostego. Niemodnego. Uznawanego za niezdrowe.

  • ok. 500 g słoniny bez skóry
  • 1 cebula
  • 10 suszonych śliwek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku

Smalec z cebulą i suszonymi śliwkami

Są dwie metody na rozdrobnienie słoniny i każda z nich ma swoich zwolenników. Można słoninę pokroić na drobną kostkę, albo po prostu zmielić. Ja zmieliłam.

Słoninę przełożyć na patelnie i smażyć do maksymalnego wytopienia tłuszczu, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu.

Cebulę, czosnek i śliwki drobno pokroić. Do roztopionej słoniny dodać cebulę i czosnek, smażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć śliwki i majeranek. Jeszcze chwilę smażyć i odstawić do wystygnięcia.

Jeśli lubicie mniej zwartą konsystencję smalcu, to teraz można dolać do całości 1 – 2 łyżki mleka.

Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przełożyć do słoika lub innego naczynia w którym będziemy przechowywać smalec. Odstawić do zastygnięcia.

Smalec z cebulą i suszonymi śliwkami

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here