Szarlotka
Już jakiś czas temu pokazałam wam zdjęcie tej szarlotki. Obiecałam go spisać i niestety trochę czasu minęlo zanim udało mi się do tego usiąść. Wszystkich którzy na niego czekali, przepraszam serdecznie za zwłokę. Obiecuję, że nie będziecie żałowali, jeżeli zdecydujecie się ją upiec.
ciasto :
- 2 szkl ( 320 g ) mąki pszennej
- 4 łyżki ( 70 g ) cukru
- 250 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka :
- ²/3 szkl ( 100 g ) mąki pszennej
- ¹/2 szk ( 50 g ) płatków owsianych
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki ( 50 g ) cukru
dodatkowo :
- 1.5 kg jabłek
- cynamon
- cukier
Zaczynamy od zagniecenia kruchego ciasta.
Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajamy zimne masło i siekamy je łacząc z mąką. Na koniec wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki żeby się schłodziło.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a resztę kroimy w kostkę. Dosypujemy cynamon i w zależności od tego jak kwaśne mamy jabłka dodajemy lub nie cukier.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatając,tak żeby utworzyły grudki
Dużą blachę 30 x 40 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką albo wykładamy papieremdo pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy tak, żeby pokryło spód blachy.
Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy je kruszonką.
Pieczemy w 180 ºC przez godzinę.
Smacznego :)
Szarlotka takie pyszne ciasto, w sam raz do kawy. ; ) Dzięki za przepis