Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami

Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami
10/10 - (3 votes)

Są dania które smakują latem.

Dla mnie taki jest właśnie ten sos do makaronu.

W czasach kiedy wszystkie składniki do jego przygotowania można dostać przez cały rok, przygotowanie go nie musi się ograniczać do jednej pory roku.

Moim zdaniem jednak tylko ten przygotowany w lecie ma ten niepowtarzalny smak.

A i w czasie upałów jest większe zapotrzebowanie na takie lekki i aromatyczne warzywne dania.

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego

sos :

  • 1 mały ( 300 g ) bakłażan
  • 2 małe ( 300 g ) cukinie
  • 1 (200 g ) cebula
  • 4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • bazylia
  • sól

grillowane warzywa i pełnoziarnisty makaron

Makaron gotujemy.

Bakłażana i cukinie kroimy w plastry i grillujemy.

Cebulę kroimy w piórka i razem z drobno posiekanym czosnkiem podsmażamy.

Pomidory pokroić w kostkę, jeżeli nie lubicie skóre wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skóry.

Do przesmażonej cebuli i czosnku dodać pomidory.

Doprawić solą i bazylią. Możecie też dodać trochę oregano jeżeli lubicie.

Całość razem poddusić przez ok 20 minut.

Pod koniec duszenia dodać grillowane warzywa. Wymieszać i zostawic na ogniu na 5 minut.

Na talerz wyłożyć porcję makaronu i położyć na nim sos.

Z podanej ilości składników wyjdą 2 – 3 porcje.

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here