Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami
Są dania które smakują latem.
Dla mnie taki jest właśnie ten sos do makaronu.
W czasach kiedy wszystkie składniki do jego przygotowania można dostać przez cały rok, przygotowanie go nie musi się ograniczać do jednej pory roku.
Moim zdaniem jednak tylko ten przygotowany w lecie ma ten niepowtarzalny smak.
A i w czasie upałów jest większe zapotrzebowanie na takie lekki i aromatyczne warzywne dania.
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
sos :
- 1 mały ( 300 g ) bakłażan
- 2 małe ( 300 g ) cukinie
- 1 (200 g ) cebula
- 4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- bazylia
- sól
Makaron gotujemy.
Bakłażana i cukinie kroimy w plastry i grillujemy.
Cebulę kroimy w piórka i razem z drobno posiekanym czosnkiem podsmażamy.
Pomidory pokroić w kostkę, jeżeli nie lubicie skóre wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skóry.
Do przesmażonej cebuli i czosnku dodać pomidory.
Doprawić solą i bazylią. Możecie też dodać trochę oregano jeżeli lubicie.
Całość razem poddusić przez ok 20 minut.
Pod koniec duszenia dodać grillowane warzywa. Wymieszać i zostawic na ogniu na 5 minut.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu i położyć na nim sos.
Z podanej ilości składników wyjdą 2 – 3 porcje.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.