Naan z piekarnika

Naan z piekarnika
8.9/10 - (7 votes)

Kolejny przepis na chlebki naan.

Ulubione mojego syna.

Ja wolę te z patelni, chociaż i tymi i nie pogardzę.

  • 3, 75 szkl. ( 460 g) mąki
  • 0,5 szkl. (150 g / 150 ml ) mleka
  • 0,5 szkl. (150 ml / 160 g ) jogurtu
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki (20 g ) oleju
  • 2 łyżeczki (15 g ) cukru
  • 1 łyżeczka  ( 10 g ) soli

naan z piekarnika

Mleko wymieszać z jogurtem.

Dodać do nich drożdże i cukier i wymieszać.

Można je odstawić na 10 – 15 minut, żeby zaczęły pracować, ale nie jest to konieczne.

Mąkę wymieszać z sola, dodać mleko z drożdżami i olej.

Wyrobić gładkie ciasto.

Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy mniej więcej podwoi swoja objętość podzielić je  na 16 części.

Z każdego kawałka uformować kulę i rozwałkować ją na cienki placek.

Piec na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 210°C góra – dół, aż zaczną się lekko rumienić. może to zająć ok.15 minut.

Żeby przyspieszyć pieczenie możecie włożyć do piekarnika na raz dwie blachy, ale wtedy trzeba piec z termoobiegiem i zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here