Naan z piekarnika

Kolejny przepis na chlebki naan.
Ulubione mojego syna.
Ja wolę te z patelni, chociaż i tymi i nie pogardzę.
- 3, 75 szkl. ( 460 g) mąki
- 0,5 szkl. (150 g / 150 ml ) mleka
- 0,5 szkl. (150 ml / 160 g ) jogurtu
- 10 g drożdży
- 2 łyżki (20 g ) oleju
- 2 łyżeczki (15 g ) cukru
- 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
Mleko wymieszać z jogurtem.
Dodać do nich drożdże i cukier i wymieszać.
Można je odstawić na 10 – 15 minut, żeby zaczęły pracować, ale nie jest to konieczne.
Mąkę wymieszać z sola, dodać mleko z drożdżami i olej.
Wyrobić gładkie ciasto.
Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy mniej więcej podwoi swoja objętość podzielić je na 16 części.
Z każdego kawałka uformować kulę i rozwałkować ją na cienki placek.
Piec na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 210°C góra – dół, aż zaczną się lekko rumienić. może to zająć ok.15 minut.
Żeby przyspieszyć pieczenie możecie włożyć do piekarnika na raz dwie blachy, ale wtedy trzeba piec z termoobiegiem i zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.