Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej
7.3/10 - (18 votes)

Moja ryba właśnie trafiła do słoików.

Teraz już będzie się przeryzała i czekała  na odpowieni moment, żeby trafić na stół.

Taka ryba w zalewie octowej to idealna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić wszystkiego na ostatnią chwilę.

Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Żeby się dobrze przegryzła powinna postać w lodówe co najmniej 2 dni.

  • ok. 1 kg filetów ryby ( u mnie dorsz )
  • mąka pszenna
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól

zalewa :

  • 2 średnie cebule
  • 1 szkl octu
  • 4 szkl wody
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżki cukru

ryba w zalewie octowej

Filety pokroić na kawałki mniej więcej 5 x 10 cm.

Posolić. Obtoczyć najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku,a na koniec w bułce.

Dla lepszego krycia ryby oraz uzyskania grubszej panierki można powtórnie obtoczenie ją w jajku i bułce.

Smażyć na rozgrzantm oleju z dwóch stron do zrumienienia.

Cebulę pokroić w pióra.

Wodę z octem i przyprawami zagotować, dodać cebulę i  zostawić na małym ogniu na 5 mint.

Zalewę przestudzić. Może być letnia.

Rybę ułożyć w słoiku na zmianę z cebulą i zalać zalewą tak, żeby przykryła całość.

Zakręcić.

Po całkowitym wystygnięciu schowac do lodówki, chociaż poza nią też nic nie powinną się złego dziać.

ryba w zalewie octowej

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



3 thoughts on “Ryba w zalewie octowej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here