Bezowy tort lodowy

Bezowy tort lodowy
8.5/10 - (15 votes)

Idealny na taki dzień jak dzisiaj czyli mrożony deser bezowy.

Myślę nawet, że zasługuje on na nazwę tort lodowy, bo chociaż może wygląda niepozornie to w smaku jest bardzo wytworny.

Ważne informacje są takie : bardzo szybki i prosty w wykonaniu.

Smak sami ocenić, jak dla mnie rewelacja, a robię go od kilku sezonów.

Ponieważ truskawki już się kończą, można je zastąpić malinami. Leniwi mogą je tylko zmiksować z cukrem, a potem przymknąć oko na pestki. Jeśli jednak nam one przeszkadzają po zmiksowaniu trzeba przetrzeć masę przez sitko.

  • 200 g bezy
  • 400 g śmietany kremówki
  • 100 g tartych orzechów laskowych

sos :

  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru

tort bezowy z orzechami laskowymi

Bezy pokruszyć, nie za drobno, tak, żeby były kawałki ciastek, a nie proszek.

Tortownicę o średnicy 20 lub 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno tortownicy wysypać połowe okruszków bezowych.

Śmietanę ubić na sztywno, uważać, żeby nie przebić.

Do ubitej śmietany dodać orzechy i delikatnie wymieszać.

Na wierzch wysypać pozostałą bezę.

Przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

Sos truskawkowy :

Truskawki zmiksować z cukrem.

Podawać z sosem truskawkowym.

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



1 thought on “Bezowy tort lodowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here